Pondelok 16. 09. 2024 18:23:05 | Meniny má Ľudmila

Obyvatelia Oravy zostali po búrke bez vody. Z prameňa však pitná voda zatiaľ netečie

Búrka, ktorá sa prehnala v uplynulých dňoch Slovenskom, zanechala značné škody aj v Žilinskom kraji. Odniesli si to obyvatelia Oravy.

Radka Kostánová|16. júl 2024|10:00:02

Zdroj: Facebook/Ján Prílepok - primátor mesta Dolný Kubín a Mesto Dolný Kubín

Súvisiaci článok
Dramatická prietrž mračien zasiahla aj Valaskú Dubovú. Obyvatelia odstraňujú rozsiahle škody
Čítajte viac >

Verejnoprávna televízia RTVS na oficiálnom webe priblížila, že obyvatelia časti Oravy zostali po silnej búrke bez vody. Po štyroch dňoch sa vodárom podarilo dočasne prepojiť vodovod s poškodeným prameňom, avšak Vodárenská spoločnosť upozornila, že voda zatiaľ nie je pitná.

Podľa dostupných informácií zostali bez vody odberatelia dvoch obcí a mestskej časti Dolného Kubína. Vodná lavína z búrky bola taká silná, že vytvorila približne desať metrov hlboký kráter.

Voda zatiaľ nie je pitná

Riaditeľ Oravskej vodárenskej spoločnosti Marcel Bakoš pre RTVS priblížil, že masa vody, ktorá išla zhora, zobrala kamenné podložie, a to potrhalo aj armatúrnu šachtu, oplotenie, aj dve zásobné potrubia, ktoré úplne vytrhalo zo zeme. Generálny riaditeľ spoločnosti, Jozef Revaj, zase doplnil, že tento zdroj vody je pre Dolný Kubín veľmi významný, pretože zásobuje časť mesta, Jasenovú aj Vyšný Kubín. Kvôli tomu sa stalo, že plynulá dodávka vody bola prerušená.

Pracovníci vodárenskej spoločnosti počas uplynulých dní vymenili viac ako sto metrov rúr. Voda sa vďaka tomu dostala do domov a bytov. Avšak, upozornili, že voda ešte nie je pitná.

„Čistíme vodojem, napustia sa jednotlivé uličné rady. Tie sa ale musia odvzdušniť odkalené a dezinfikovať. Pitnú vodu predpokladáme tak o dva dni,“ uviedol pre RTVS Marcel Bakoš.

Pracovníkov vodárenskej spoločnosti čaká počas nasledujúcich dní aj kompletná výmena poškodeného vodovodu, aby mohli dočasné prepojenie zlikvidovať. Obyvateľov sa tieto práce už, našťastie, nedotknú.


Súvisiaci článok
Prekládka železničnej trate okolo Liptovského Mikuláša by sa mohla začať v roku 2025
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť