Pondelok 16. 09. 2024 13:47:13 | Meniny má Ľudmila

Vôňa čerstvej bryndze, syra a kyslej kapusty. Vo Vychylovke sa opäť stretnú majstri ovčiarstva

Ovčiari a majstri svojho remesla z Kysúc sa opäť stretnú na tradičnom podujatí, kde sa verejnosť dozvie podstatné informácie o historickom farmárčení. Nevynechajte ani čerstvé pochutiny, ktoré budú hlavnou témou dňa.

Michal Szentivanyi|14. júl 2024|08:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Bezpečný pitný režim počas leta: Plastové fľaše chráňte pred horúčavou aj na kúpalisku
Čítajte viac >

Ovčiarska nedeľa sa bude konať v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 21. júla. Na podujatie pozvala vedúca správy múzea, Miroslava Jančulová. „Chov oviec, ktorý bol v minulosti podstatne rozsiahlejší ako dnes. Dá sa povedať, že ovca mala pre našich predkov trojaký úžitok. Bolo mlieko, syr a z neho bryndza, bola vlna a keď sa ovca zabila bolo aj mäso, ktoré sa nasolilo do diežky a varilo v kyslej kapustovej polievke. Oviec bývalo na dedinách veľa tak ako aj pasienkov a lúk," informovala Jančulová v tlačovej správe.

IMG_20230723_132412_1_1200x1200.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Svoje k tomu mala čo povedať aj Helena Kotvasová, riaditeľka Kysuckého múzea. „Bača s valachmi sa vyobliekali do slávnostného oblečenia, kroja, nesmela chýbať kapsa, opasok s prackami, klobúk. Na rediku sa zúčastňovala takmer celá dedina za doprovodu muziky a spevu ktorý patril k neodlučiteľnej súčasti života ovčiarov. Piesne sa spievali pomalé ťahavé, ktorými si valasi vyspievali radosti ale aj starosti, s ktorými sa stretávali na horských salašoch," načrela do histórie Kotvasová.

ovciarska_nedela_plagat_848x1200.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Verejnosť sa tak dočká programu, ktorý bude mať nielen vzdelávaciu, ale aj zábavnú a zážitkovú hodnotu. Počas návštevy skanzenu sa zážitkovou formou dozviete detaily o spracovaní vlny. Návštevníci tento proces uvidia od jej strihania. Najmenší priaznivci sa potom po jej spracovaní môžu zapojiť do tvorivých dielní a vytvoriť si ovečku alebo vyskúšať plstenie vlny.

IMG_20230723_114251_1200x1200.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Program podujatia:

  • o 10:30 hodine - Ukážka strihania oviec pri Šuľavovom cholvárku
  • od 10:30 do 16:00 hodiny - Ukážky spracovania vlny, mútenia masla, výroby syrových nití, kľagania mlieka a tvorivé dielne – Ovečka z vlny – usadlosť Do Hruškuliaka
  • o 13:30 hodine - Folklórne vystúpenie pri Cholvárku
  • o 14:00 hodine - Ukážka strihania oviec pri Šuľavovom cholvárku
  • o 14:30 hodine - Folklórne vystúpenie FSK Kýčerana na pódiu pri Krčme z Korne

Súvisiaci článok
Prvý ročník Vertikal Martinky: Beh do vrchu ovládol Jozef Hlavčo a nastavil traťový rekord
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť