Sobota 20. 04. 2024 12:34:18 | Meniny má Marcel

Ukrajincom v Turci vytvoria komunitu. Prvé stretnutie bude už túto nedeľu

Martinčania sa spojili a starajú sa o Ukrajinské rodiny. Každý deň prichádzajú aj do Turca Ukrajinci, ktorí utekajú z vlasti. Darí sa im ubytovať v rodinách. Tie pre nich robia všetko, čo je v ich silách. Dávajú im strechu nad hlavou, aj teplé jedlo. FOTO: Redakcia SP 21 a Stanislav Thomka. Martinčania pomáhajú Ukrajincom s vybavovaním prihlásenia.

D U|10. marec 2022|08:30:35

Aby však v rámci možností žili aj spoločenským životom, spoja ich do jednej komunity. Evanjelická spojená škola, dobrovoľníci, neziskové organizácie, aj občianske združenia v Turci spojili sily a utečencom poskytujú všetko, čo potrebujú. Na nedeľu 13.marca pre nich o 15.hodine pripravujú prvé stretnutie v Evanjelickej škole v Martine. „Stretnutie je určené pre utečencov, ale aj Ukrajincov, ktorí v Martine žijú dlhodobo a pomôžu nám prekonať jazykovú bariéru a riešiť administratívne záležitosti. Chceme všetkých spojiť do jednej komunity, aby o sebe vedeli, mohli sa stretávať. Bývajú totiž v rodinách po celom Turci,“ hovorí Stanislav Thomka.

Stretnutie sa uskutoční v Biblickej škole v nedeľu 13.marca o 15.00 hod_.jpg Stretnutie sa uskutoční v Biblickej škole v nedeľu 13. marca o 15.00 hod.

„Vieme zabezpečiť osobný kontakt, ukrajinským deťom mimoškolskú činnosť, krúžky, začleniť ich do športových kolektívov, nájsť im rovesníkov, ktorí sa s nimi porozprávajú, ukážu im mesto,“ hovorí Tomáš Gulán, koordinátor pre prácu s verejnosťou a zahraničím z Evanjelickej spojenej školy, a dodáva, že Ukrajincov už pridávajú do Facebookovej skupiny Ukrajinci v Turci: „aby tí ľudia, ktorí sú v meste, sa navzájom spoznali a zistili vlastne, kto tu je.“

Vzájomné prepojenie rodín má priniesť aj adresnejšiu a efektívnejšiu pomoc. „My spíšeme čo kto potrebuje a podľa toho budeme robiť zbierky, aby to nebolo tak, že niečoho je prebytok a naopak, niečo by chýbalo,“ hovorí Thomka. Pomoc ponúka veľa ľudí, systém stále vylepšujú. „Snažíme sa pomáhať cielene. Prišli sem deti, my sme ich odmerali: výšku, váhu, číslo topánok a urobili sme konkrétnu zbierku pre nich. Potom prišla požiadavka na trvanlivé potraviny, tak sme ich nakúpili,“ hovorí Gulán.

Martinčania Ukrajincom pomáhajú aj s vybavovaním na cudzineckej polícii, aj na iných úradoch, či s hľadaním práce. V stredu viezli na cudzineckú políciu do Ružomberka 30 ľudí. „Je veľmi potrebné, aby sa každý, kto príde, zaregistroval, aby sme mu vedeli pomôcť. Ak ľudia vedia o Ukrajincoch vo svojom okolí, treba im povedať, aby na stretnutie prišli,“ vysvetľuje Thomka.

Prihlasovanie nových utečencov.jpg Prihlasovanie nových utečencov.

Martinská radnica zatiaľ od utečencov nezaznamenala ani jednu oficiálnu požiadavku o pomoc, starajú sa o nich obyvatelia, zabezpečiť dokážu všetko. Na prípadné ubytovanie utečencov z Ukrajiny je však pripravená aj radnica. „Vieme zabezpečiť dočasné ubytovanie v rozsahu približne 700 osôb na rôznych miestach podľa potreby. O rozdeľovaní a využívaní konkrétnych miest rozhoduje Okresný úrad Martin,“ uviedla Zuzana Kalmanová, hovorkyňa mesta Martin. Okresný úrad má pripravený napríklad internát Spojenej školy, Ubytovňu na Kameni, či mestskú chatu Osikovo. „Ak by naše kapacity nestačili, vieme ich navýšiť o ubytovanie v internátoch v Turanoch a v Mošovciach,“ vysvetľuje Vladimír Polakovič, prednosta Okresného úradu v Martine.

V prípade potreby môžu utečenci, alebo obyvatelia mesta Martin priamo kontaktovať referenta pre krízové riadenie Michala Záhradného na 0915 988 270, prípadne mailom na michal.zahradny@martin.sk


Súvisiaci článok
Pre atómovú hrozbu Darina niekoľko týždňov úradovala z krytu civilnej ochrany
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť