Štvrtok 04. 07. 2024 05:30:02 | Meniny má Prokop

Čičmany sú ešte krajšie aj vďaka dobrovoľníkom z Poradcu podnikateľa

Ak sa v najbližšej dobe vyberiete do Čičmian, všimnite si, aká pekná a udržiavaná je táto dedinka. Pokosené verejné plochy, muškáty na zastávkach, čerstvo premaľované tradičné ornamenty. Ako je to možné v obci s výrazným rozpočtovým deficitom a iba stovkou obyvateľov? Vďaka aktívnej starostke a ochote dobrovoľníkov. V rámci najväčšej dobrovoľníckej iniciatívy Mám srdce na správnom meste sem v júni zavítala aj skupinka ochotných zamestnancov firmy Poradca podnikateľa zo Žiliny. Pozrite sa, ako sa podarilo Čičmany skrášliť pred návštevou hodnotiacej komisie, ktorá bude vyberať víťaza európskej ceny o dedinu roka.

Inzercia |25. jún 2024|13:00:09

Zdroj: Poradca podnikateľa, spol. s r. o.

Súvisiaci článok
Výzva nielen na Deň zeme – vysaďme svoj kúsok lesa v Malej Fatre
Čítajte viac >

Nežijeme len biznisom – tradície sú dôležité aj v online dobe

Poradca podnikateľa je moderná firma, ktorá sleduje najnovšie trendy, využíva súčasné technológie a denne pracuje s kvantom odborných informácií. Prevádzkujeme obľúbené online systémy, ako je EPI, Daňové centrum, Mzdové centrum a viaceré ďalšie špecializované webové platformy. Sprostredkúvame odborné vzdelávanie, ponúkame služby našich expertných poradcov. A to všetko rôznymi digitálnymi cestami.

Na prvý pohľad to môže vyzerať, že od ľudovej kultúry a prírody máme ďaleko. Opak je však pravdou. Zaujímame sa o región, v ktorom žijeme, a vnímame, že potenciál, z ktorého môžeme všetci čerpať, sú práve spoločné hodnoty. Hrdo sa hlásime k tradíciám. Budúci rok budeme oslavovať 35. výročie založenia spoločnosti. Sme firma s pevnými koreňmi, čo ocenili aj hlasujúci v ankete o TOP biznis značku Žilinského kraja, v ktorej sme sa umiestnili na 3. mieste. Od začiatku sa prezentujeme ako firma zo Žiliny a netajíme svoj lokálpatriotizmus. Sme pyšní, že aj spoločnosť mimo metropoly dokázala preraziť a stať sa jednotkou na celoštátnej úrovni. Myslíme globálne, cítime lokálne a podľa toho aj konáme.

Srdce máme na správnom m(i)este

Dobrovoľníctvo je Poradcovi podnikateľa blízke. Už pred mnohými rokmi sme prostredníctvom našej nadácie Rozum a cit rozvíjali viaceré aktivity na podporu detí v náhradných rodinách. Naši zamestnanci pomáhať chcú a aj vedia. Firemné prostredie je vhodnou bázou, kde sa podobne zmýšľajúci ľudia môžu spájať a organizovať. A tak sme prišli na to, že sme partia ľudí, ktorá popri odbornosti a serióznosti nezabúda ani na ľudskosť a bezprostrednosť. S obľubou sa zapájame do aktivít, ktoré prinášajú prospech nášmu okoliu, komunite, kde žijeme. Zastávame názor, že ak budeme chodiť s otvorenými očami a aktívne rozmýšľať, čo sa dá zlepšiť, skutočne to aj zlepšiť dokážeme.

pred maľovaným domom.jpg Zdroj: Poradca podnikateľa, spol. s r. o.

Vítame iniciatívu Nadácie Pontis s mottom „Mám srdce na správnom meste“. Uľahčuje nám rozšíriť priestor, v ktorom môžeme svoje dobrovoľníctvo realizovať. Navyše je to jedinečná šanca zapojiť sa do celoslovenskej akcie, ktorá prepája ľudí naprieč regiónmi a šíri myšlienku, že pomáhať sa má. Tento rok mala obdivuhodnú účasť – 9 600 účastníkov. Veríme, že po takom množstve rúk ostal aj kus viditeľnej roboty. Vlani sme sa zúčastnili revitalizácie školského areálu, tento raz padla naša voľba na pomoc pri záchrane kultúrneho dedičstva.

hrabanie travy (1).jpg Zdroj: Poradca podnikateľa, spol. s r. o.

Bolo to dobré rozhodnutie. Na úpätí Strážovských vrchov sme sa cítili výborne, prevetrali sme hlavy a sedavú prácu vymenili za trochu pohybu. Ako zhodnotila jedna z účastníčok, bol to pre nás aj príjemný teambuilding:

„Rada pomáham a keď je možnosť a čas, je to úžasný spôsob relaxu. Dobrovoľníctvo mi umožnilo zapojiť sa do zaujímavých aktivít, ktoré by som sama nevedela zrealizovať. Príjemné prostredie dedinky Čičmany ma vrátilo späť do minulosti. Obec si zachovala svoj ráz a tým je jedinečná. Počasie bolo vynikajúce, partia ľudí nadšená, práca nám išla od ruky. Skrášlené lávky, autobusové zastávky a okolie určite prilákajú turistov a spríjemnia aj domácim bývanie.“

Bohatá klenotnica s chudobnou pokladnicou – Čičmany bez pomoci nepretrvajú

Čičmany – jedna z najznámejších slovenských dedín, nezameniteľný symbol, ktorým sa identifikujeme aj v zahraničí, obľúbená turistická destinácia. So svojím typickým vzorom, zachovalou pôvodnou architektúrou a udržiavaním tradícií si vlani zaslúžene odniesla ocenenie Dedina ako klenotnica. Spolu s Korňou, hlavným víťazom súťaže Dedina roka, postupujú do európskeho kola. Slávnostné udeľovanie Európskej ceny za obnovu dediny 2024 sa na jeseň uskutoční v rakúskom Stadtschlainingu. V polke júla obec navštívila aj hodnotiaca komisia, aby sa osobne zoznámila s jedinečnosťami miesta.

koláž 1.jpg Zdroj: Poradca podnikateľa, spol. s r. o.

A práve pred dôležitou návštevou sa obec chcela odprezentovať v ešte krajšom šate. Mosty, brány a zastávky potrebovali obnoviť náter, verejné priestranstvá pokosiť a pohrabať trávu. Na prvý pohľad nenáročné práce sa v obci s ubúdajúcim počtom obyvateľov zabezpečujú veľmi ťažko. Ako prezradila starostka Bc. Iveta Michalíková, bez dobrovoľníkov by mala veľký problém zaobstarať dostatok pracovnej sily: „Na trvalý pobyt máme prihlásených 123 obyvateľov. Ich vekový priemer je 62 rokov. Oproti tomu evidujeme 30 000 turistov ročne. Ak chceme, aby sa u nás cítili dobre, zavítali do upraveného a udržiavaného prostredia, podporu sponzorov a dobrovoľníkov životne nutne potrebujeme. Takáto pomoc je pre obce ako Čičmany neoceniteľná. Dobrovoľníci sú úžasní, pomohli skutočne veľa a aj v budúcnosti ich ochotu radi prijmeme.“

koláž 2.jpg Zdroj: Poradca podnikateľa, spol. s r. o.

Dodajme, že obec má zriadený transparentný účet, na ktorý môže verejnosť prispieť a skromný rozpočet doplniť. Cieľom je, aby sa klenotnica slovenských tradícií nemusela boriť s prázdnou pokladnicou. Podielové dane stačia na pokrytie ani nie tretiny prevádzkových nákladov.

Keď sa nabudúce na výlete v Čičmanoch budeme tešiť z pekných pohľadov, nezabudnime, že za čarom tohto miesta sú ľudia, ktorí ho spoluvytvárajú. A za každým činom konkrétny človek.

„Ďakujem každému zúčastnenému. Veľmi si vážim, že aj napriek pracovnému vyťaženiu a iným povinnostiam sa stále nájdu dobrí a šikovní kolegovia, čo majú záujem pomáhať a robiť veci nad rámec bez nároku na odplatu. Je vzácnosť mať takýchto ľudí. A my to šťastie v PP máme,“ uviedla Miroslava Hubocká, personálna manažérka spoločnosti Poradca podnikateľa.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Poradca podnikateľa, spol. s r. o.


Súvisiaci článok
Medzinárodný deň šťastia sa najlepšie oslavuje v práci. Neveríte?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť