Utorok 02. 07. 2024 05:29:14 | Meniny má Berta

Svätojánska noc má na Slovensku stále ukotvenie. Kedysi verili v jej magickú moc

Tajomstvá svätojánskej noci sú dodnes veľmi diskutovanou témou. Mnohí v minulosti verili, že pri tejto oslave letného slnovratu sa budú diať magické veci. Teraz je situácia síce odlišná, no tradície tejto zázračnej noci z nedele 23. na pondelok 24. júna žijú aj v roku 2024.

Michal Szentivanyi|23. jún 2024|18:00:02

Zdroj: Koláž Žilina SP21/kysuckemuzeum.sk a TASR/František Iván

Súvisiaci článok
Jánske tradície sa nevyhnú ani Múzeu kysuckej dediny. Takto si uctia dlho očakávaný letný slnovrat
Čítajte viac >

O významoch svätojánskej noci a jej etnologických pozadiach informovalo na svojom webe Kysucké múzeum. Svätojánska noc sa podľa múzea spoločne slávila v kysuckých obciach a osadách. Ide o sviatok európskeho ľudového charakteru medzi kresťanmi. Tento sviatok zároveň dopadá na predvečer sviatku kresťanského svätca Jána Krstiteľa.

Magická noc, ktorá mala pomôcť jednotlivcom aj hospodárskemu statku

Oslavy v minulosti okrem Slovenska prebiehali aj v blízkom prostredí moravsko-sliezskeho pomedzia hraničiaceho s Kysucami. „V svätojánskych zvykoch a hrách zohrával významnú úlohu predovšetkým oheň v podobe jánskych ohňov, voda v podobe svätojánskej vody v studničkách, potokoch i čarovnej rosy, či zeleň v podobe liečivých bylín a kvetov na horských lúkach. Tieto symboly nadobúdali v svätojánsku noc výnimočnú magickú moc prinášajúcu zdravie, krásu, očistu ľuďom a ochranu ich príbytkom a hospodárstvam," uviedol na webe Kysuckého múzea etnológ Pavol Markech.

20210619_195734.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Keď sa blíži noc

Zaujímavé boli aj chvíle, keď sa táto noc pomaly blížila. V osade sa začali v predvečer sviatku pri vatrách, či takzvaných vojanách, schádzať celé rodiny a väčšina obyvateľov dediny. „Počas sviatku svojho patróna boli dlhodobo osamote prebývajúci pastieri na salašoch obdarovávaní prichádzajúcimi ľuďmi z dediny jedlom symbolizujúcim život, teda napríklad vajíčkami, najčastejšie však chlebom a tvarohom," doplnil Markech.

Do kopcov k vatrám prichádzali aj mladí chlapci a dievčatá z okolia. Magickú silu si však nechceli nechať ani starší, ktorí spomínali i rozprávali tajomné príbehy. Tie boli zväčša o strigách a bosorkách. „Sila horiacej vatry mala tieto zlé osoby zahnať z lúk, aby v svätojánsku noc netrhali čarovné byliny so zlým úmyslom počarovať nimi dobytku a nechali svätojánske byliny a rosu na lúkach dievkam na ich ľúbostné čary a veštenie. Moc a veľkosť vatry tak mala ochrániť svätojánske zvyky a zábavu pred negatívnymi silami a chorobami. Nielen mladí, ale i dospelí preto s napätím očakávali moment, kedy sa na oblohe zjaví prvá hviezda. Mládenci už boli pripravení zapáliť „vojanu“," vysvetlil etnológ Markech.

4-a3f7111a685ae47a7a1e667293fff833c593c89a.jpg Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Po zapálení ohňa nasledovali ďalšie aktivity

V prípade, že sa objavili prvé hviezdy, ohne sa rozhoreli. Začala sa zábava so spevom a tancom, čo trvalo až do rána. „Do vatier sa symbolicky hádzali zodraté brezové metly, ktoré sa v ľudovej viere spájali s bosorkami. Svätojánske tance vo svetle vatier prinášali v ľudovej viere telesnú i duchovnú očistu. Dievky pri vatre počas letnej noci začali pliesť vence z lúčnych kvetov a bylín nazbieraných počas svätojánskej noci z deviatich medzí, ktoré museli prehodiť cez vatru, aby sa dobre a najlepšie do roka vydali. Ak venček nespadol do vatry a zavesil sa na konár stromu, potom z nich veštili, za ktorého mládenca sa vydajú," dodal Markech.

Mladí muži a ženy potom preskakovali cez vatru, pretože ohňu sa v túto magickú noc pripisovala očistná sila prinášajúca zdravie, ale i mágiu spojenú s láskou. Ak vatru zaľúbený pár preskočil spoločne ich láska mala byť potvrdená. Čím vyššie mladí ľudia skákali cez oheň, tým mala byť lepšia úroda.


Súvisiaci článok
Kysucké múzeum ožije koscami zo širokého okolia. Zmerajú si sily v tejto náročnej činnosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť