Piatok 26. 04. 2024 10:08:37 | Meniny má Jaroslava

5 pravidiel slušného správania sa v prírode, ktoré by mal každý poznať

Keďže sa otepľuje, je prirodzené, že chcete tráviť viac času vonku, než doma. Avšak, aj tam je potrebné správať sa slušne a nie ako nevychovaný človek. Spísali sme pre vás 5 základných pravidiel, ktoré by mali platiť vždy. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|22. apríl 2022|10:33:33

Prírodu neznečisťujte

Hlavné pravidlo, ktoré by vám malo byť dobre známe. V prírode po sebe nezanechávajte odpadky, no vyhoďte ich buď do koša alebo si ich odneste naspať domov a vyhoďte ich do koša tam. Nespoliehajte sa ani na zvyšky potravín, ktoré sa dokážu v prírode rozložiť. Tie patria do bio odpadových nádob.

pollution-3441119_1280.webp FOTO: pixabay.com

Oheň zakladajte len na miestach, ktoré sú na to určené

Správny návštevník prírody by mal vedieť, že oheň sa v prírode môže zakladať len tam, kde je to povolené. Ak o povolení neviete, radšej si v lese vymyslite inú aktivitu, ktorou sa zabavíte. Pokiaľ by ste spôsobili požiar, nebolo by to najlepšie, pretože by ste ohrozili okolitú prírodu, no hlavne aj vás.

bonfire-1867275_1280.webp FOTO: pixabay.com

Netrhajte rastliny, ktoré sú chránené

Môžete si ich maximálne pozrieť alebo odfotiť. V prírode sa nachádza veľa iných, ktoré si môžete odniesť domov, preto by ste sa chráneným mali vyhýbať. Medzi najznámejšie rastliny, ktoré sa v lese nemôžu len tak trhať, patria napríklad: Iskerník karpatský, Snežienky jarné (tie sa môžu trhať len mimo chránených území), Tis obyčajný, Horec Clusiov alebo aj Lekno biele.

Gentiana_clusii_-_Wank.JPG FOTO: wikipédia

Neznáme nálezy oznámte organizácii

Nič, čo ste do lesa nepriniesli, by ste z neho nemali ani odniesť. Keď objavíte nejakú vec alebo niečo nezvyčajné, mali by ste to odovzdať príslušnej organizácii, ktorá sa o daný les stará. Mohlo by ísť o vzácny objav, ktorý môže byť navyše aj historický a poslúžil by na neskorší výskum.

sirka_affa91ea3d.jpg FOTO: Liptovské múzeum

V neznámych miestach choďte len po vyznačených chodníkoch

Aj keď si možno myslíte, že slovenské hory a lesy dobre poznáte, nie vždy je to pravda. V neznámych oblastiach sa skutočne oplatí byť ohľaduplným a zodpovedným človekom, pretože pokiaľ by ste sa stratili, hrozí vám vysoké riziko. Vždy by ste mali kráčať len po vyznačených častiach, ktoré majú určitý cieľ. Taktiež by ste si mali pred každou turistikou pozrieť, aké platia v oblasti predpisy. V niektorých častiach môže byť zakázané piť z horského potoka alebo sa v ňom osviežiť.

log-1711183_1280.jpg FOTO: pixabay.com


Súvisiaci článok
V Nededzi zrekonštruovali kaštieľ zo 16. storočia. V jednej časti je kostol
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť