Sobota 28. 09. 2024 03:43:09 | Meniny má Václav

Neustále žmurkanie a klipkanie viečkami predstavuje problém. Suché oči môžete potlačiť týmito radami

Ak príliš často žmurkáte či pociťujete svrbenie v očiach, je jasné, že opäť zaútočilo sucho. Jeho vplyv na naše denné fungovanie môže byť významný a nežiadúci. Ak sa vám tento jav vyskytol v domácnosti, môže ísť o viaceré príčiny.

Michal Szentivanyi|21. jún 2024|18:46:11

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Tvorba kolagénu sa po 25. roku znižuje: Treba ho začať včas dopĺňať, radí farmaceutka
Čítajte viac >

O pomocných radách pri suchých očiach napísal portál vysetrenie.zoznam.sk. Suché oči sú stále veľkým problémom aj v dnešných dňoch. Do značnej miery to vie ovplyvniť aj to, akú máte výkonnosť v práci či v domácnosti.

Prejavy suchých očí sa z časového hľadiska delia na dlhodobé a krátkodobé. Je rozumné sa v domácnosti či v práci poobzerať a pouvažovať o tom, čo by sa dalo zmeniť. Vplyvy totiž môžu byť aj externé. S týmto problémom si môžete poradiť viacerými spôsobmi.

9808.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Môžete použiť obklad

Prvou možnosťou je využiť aplikovanie teplého obkladu, ktorý môže zvýšiť vlhkosť očí a podporiť tvorbu sĺz. Princíp spočíva v jednoduchom navlhčení čistého uteráka v teplej vode. Ten vyžmýkajte a položte na zatvorené oči na 5 až 10 minút.

Menší čas strávený pred monitorom

Viacerí v súčasnosti využívajú takzvaný home office a čas strávený pred monitorom môže byť paradoxne väčší, ako keď ste trávili čas v kancelárii. Takéto dlhodobé pracovanie pred monitorom výrazne vplýva na suchosť očí. Je dôležité robiť časté prestávky. Tu sa spomína pravidlo 20-20-20. To spočíva v tom, že sa každých 20 minút pozriete na niečo vzdialené 20 metrov na 20 sekúnd.

Zvlhčujte si vzduch

Zvlhčovač vzduchu je tiež veľmi dôležitým pomocníkom v domácnosti. Zmierni aj podráždenie očí spôsobené suchým vzduchom. Zariadenie nachádza svoje využitie hlavne v zimnom období, keď je vzduch značne suchší. Dôležité je myslieť na zvlhčovanie vzduchu aj vtedy, keď používate klimatizáciu.

2148136163.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Omega 3 mastné kyseliny a tekutiny

Omega-3 mastné kyseliny sú tiež prospešné pokiaľ ide o zvlhčenie očí. Tie sa nachádzajú v losose, tuniaku, sardinkách, ale aj v orechoch či semienkach. O liečivých prídavkoch s obsahom omega-3 sa môžete poradiť s vašim lekárom. Urobte tak hlavne vtedy, ak vyššie spomínané potraviny neradi konzumujete.

Dôležité je však aj hydratovať svoje telo dostatkom tekutín. Aj vďaka ním začnú mazové žľazy vykonávať svoju prácu častejšie. Aj tu však treba myslieť na dostatočnú hygienu a je vhodné si oči častejšie umývať, aby tieto žľazy neboli upchaté.

Ochrana zraku

Citlivosť na svetlo môže byť tiež zdrojom suchých očí. Noste preto slnečné okuliare, ktoré vám môžu pomôcť. Niekedy je to dôležité aj v interiéri. Okrem lúčov nás okuliare ochraňujú aj pred vetrom a prachom.


Súvisiaci článok
Odličujete si večer tvár? Pozor na týchto 7 chýb, škodia pleti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť