Sobota 06. 07. 2024 21:44:11 | Meniny má Patrik, Patrícia

Obrovský míľnik v doprave. Predprípravné procesy finišujú a Kysuce sú tak bližšie k dokončeniu diaľnice D3

V týchto dňoch sa na Kysuciach dosiahol ďalší míľnik v príprave kysuckej diaľnice D3. V zrýchlenom režime sa totiž podarilo dokončiť predprípravné procesy a bolo začaté prvé z trojice avizovaných verejných obstarávaní. Príprava kysuckej D3 za posledné mesiace zásadne zrýchlila čo teda znamená, že Kysuce sú veľmi blízko k dokončeniu diaľnice.

Michal Szentivanyi|31. máj 2024|11:03:48

Zdroj: ndsas.sk

Súvisiaci článok
Stavebné práce na R3 Tvrdošín - Nižná nad Oravou pokračujú (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Kysuce sú už v prípade diaľnice D3 v obstarávacej fáze

O dokončení tohto míľnika informovala Národná diaľničná spoločnosť v tlačovej správe. Odbor komunikácie a marketingu tak informoval, že príprava kysuckej D3 za posledné mesiace zásadne zrýchlila, práce na diaľnici sa tak posunuli z predprípravnej do obstarávacej fázy. „Dnes bolo odoslané oznámenie do vestníka verejného obstarávanie ohľadom úseku D3 Oščadnica – Čadca, Bukov, II. profil," informovala diaľničná spoločnosť.

Screen Shot 05-31-24 at 10.39 AM.JPG Zdroj: ndsas.sk

Splní sa nielen cieľ v rámci Európy, ale zlepší sa aj dopravný život Kysučanov

„Pre Národnú diaľničnú spoločnosť je kysucká diaľnica absolútnou prioritou. Dobudovanie D3 neznamená len splnenie medzinárodných záväzkov v rámci Transeurópskej dopravnej siete. Dobudovanie je predovšetkým dlho očakávanou pomocou regiónu, ktorý trpí chronickými dopravnými problémami," doplnila spoločnosť.

Súčasťou verejného obstarávania je dobudovanie druhého - pravého profilu na štvorkilometrovom úseku medzi Oščadnicou a Čadcou. Pribudne diaľničný úsek s dĺžkou 5,3 kilometra vrátene druhej rúry tunela Horelica. V rámci výstavby vznikne odpočívadlo a nové stredisko správy a údržby diaľnic, ktoré motoristom v regióne zaistí vyššiu bezpečnosť a komfort na spravovaných úsekoch.

Screen Shot 05-31-24 at 10.39 AM 002.JPG Zdroj: ndsas.sk

Ráta sa so sumou 306 miliónov

Predpokladaná hodnota zákazky je 306 miliónov eur bez DPH. Pričom víťaz verejného obstarávania bude mať na starosti ako projektovú, tak realizačnú časť stavby. „Štátni diaľničiari majú pri verejnom obstarávaní procesy nastavené tak, aby všetky úkony v časovej réžii NDS boli riešené prioritne, aby sa obstarávacia fáza čo najskôr posunula do fázy realizačnej. V najbližšej dobe budú vyhlásené aj zvyšné dve verejné obstarávania. Konkrétne na úseky Žilina, Brodno – Kysucké Nové Mesto a Kysucké Nové Mesto – Oščadnica. Zrýchľovanie prípravných procesov pri D3 je výsledkom zefektívnenia fungovania Národnej diaľničnej spoločnosti. Vznikol samostatný úsek prípravy, ktorý plnohodnotne zastrešuje procesy pred samotnou výstavbou," vyjadrila sa Národná diaľničná spoločnosť.

Nadšenie neskrýval ani minister

„Veľmi sa teším, že dnes vám môžem oznámiť, že Národná diaľničná spoločnosť spustila verejné obstarávanie na prvý z troch úsekov kysuckej diaľnice. Čo je diaľnica D3, ktorá ide zo Žiliny až na poľskú hranicu," vyjadril svoje nadšenie z posunu projektu aj minister dopravy Jozef Ráž.

Screen Shot 05-31-24 at 10.48 AM.JPG Zdroj: ndsas.sk

Ten dodáva, že diaľnica bola aj súčasťou programového vyhlásenia vlády, čím teraz dochádza k jeho čiastkovému naplneniu.


Súvisiaci článok
Žilinský kraj hlási úsporu: Náklady na zimnú údržbu klesli o milión eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť