Sobota 27. 07. 2024 03:26:52 | Meniny má Božena

Legendárne Jánošíkove dni sa blížia. Program v Terchovej vám nesmie ujsť, tu sú prvé detaily

Všetci priaznivci folklórneho umenia sa už iste nevedia dočkať 62. ročníka folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej. Opäť sa môžete tešiť na množstvo účinkujúcich z rôznych kútov Slovenska a sveta.

Michal Szentivanyi|18. máj 2024|20:00:15

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Súvisiaci článok
Slovenské ženy v minulosti a dnes: Chcete vedieť, aký je medzi nimi rozdiel?
Čítajte viac >

O detailoch blížiaceho sa festivalu informoval web festivalu Jánošíkove dni. Tento rok sa uskutoční už 62. ročník tohto vyhľadávaného folklórneho festivalu v Terchovej. Konať sa bude od stredy 31. júla až do nedele 4. augusta 2024. Hlavným organizátorom podujatia je Obec Terchová v spolupráci s mnohými partnermi a akciu zastrešil aj Fond na podporu umenia.

Erika Ďurčová 3.jpg Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Heslo znie - Korene

Organizátori, tak ako každý rok, upozornili na termín, ktorým sa bude festival primárne uberať. Tento rok toto slovo bude - Korene. Zároveň sa bude niesť podtitul Túry do pastierskej kultúry. Ten odkazuje na počiatky formovania domácej ľudovej kultúry a umenia.

Organizátori pripravili mimoriadne bohatý i hodnotný program, ktorý odštartuje v stredu 31. júla 2024 podvečer v priestoroch Relaxačno-informačného centra Terchovec. Popri hudbe, speve, recitácii a premietaní nebude u Jánošov chýbať ani draženie repliky Jánošíkovej pištole, ohňová šou či zbojnícka vatra. Slávnostné otvorenie prebehne vo štvrtok 1. augusta 2024.

Výstavy, turisticko-náučný chodník, dobrá hudba a mnoho iného

„Jednotlivé festivalové dni vyplnia popri dominantných folklórnych programoch interesantné výstavy ako Modrotlač, Paľo Čepček – fotografie, Jánošíkove dni na plagátoch, prezentácie ľudových remesiel, muzikantské dielne, kurzy inštrumentálnej hudby, škola tanca, koncerty world music, nočné hranie, premietanie filmov, multimediálne projekty a iné sprievodné aktivity. Osobitne treba spomenúť sprístupnenie interaktívneho turisticko-náučného Chodníka terchovskej muziky na siedmich miestach, ktoré sú významne späté s jedinečným fenoménom začleneným v zozname UNESCO," odprezentovali fanúšikom predbežný program organizátori.

Erika Ďurčová 2.jpg Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Piatkový medzinárodný galaprogram v amfiteátri Nad bôrami počas piatku 2. augusta o 20:30 hodine bude atraktívnou formou reflektovať kľúčové slovo festivalu Korene. „Čím sú mohutnejšie, tým vyššie a širšie môžu siahať aj umelecké presahy – vrátane moderných žánrov inšpirovaných terchovskou muzikou. Bezpochyby nezabudnuteľné zážitky a iskrivú atmosféru tradične sľubuje terchovský galavečer počas soboty 3. augusta o 20:30 hodine. Folklórny výkvet Jánošíkovho kraja opätovne v celej kráse a majestátnosti oslávi terchovskú muziku, zapísanú už jedenásť rokov v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Záverečné slovo bude, samozrejme, opätovne patriť monumentálnemu Terchovskému symfonickému orchestru a zboru," doplnili program organizátori 62. ročníka folklórneho festivalu.


Súvisiaci článok
Folklór v srdciach detí: Vďaka projektu mohli do materskej školy kúpiť kroje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť