Piatok 26. 07. 2024 23:33:21 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Na rekreačnom mieste Pohoda majú nové schody. Dobrovoľníci sa o miesto starajú už 4 roky a neustále sa ho snažia zveľaďovať

Na začiatku mája využili dobrovoľníci z Klubu slovenských turistov Kamzík Rajecké Teplice krásne počasie a na rekreačnom mieste Pohoda vykonali po zimnej prestávke jarnú údržbu. Miesto vykosili, poupratovali, nachystali drevo, natreli lavice a osadili nové schodisko. Predseda klubu v našom rozhovore prezradil viac.

Radka Kostánová|18. máj 2024|17:00:03

Zdroj: Facebook/KST Kamzík Rajecké Teplice

Súvisiaci článok
Letné lúče začínajú útočiť. Svoje znamienka by sme mali poznať a dôležitá je prevencia, radí kožná lekárka
Čítajte viac >

Rekreačné miesto Pohoda v Rajeckých Tepliciach má od mája tohto roka nové schodisko a upravené okolie. Lokalita sa nachádza pod Tlstou horou, na brehu Rajčanky, medzi Rajeckými Teplicami a chatovou oblasťou Dielnice pri Zbyňove. Je tam ohnisko, drevené posedenie, studnička, pekná lúčka a pri optimálnej hladine Rajčanky je tam aj mini pláž.

O nové schodisko a upravené okolie sa postarali dobrovoľníci z Klubu slovenských turistov Kamzík Rajecké Teplice. Michal Hucík, predseda Klubu slovenských turistov Kamzík Rajecké Teplice, v našom rozhovore priblížil viac o tom, odkedy sa o miesto starajú a čo plánujú v budúcnosti.

Odkedy sa združenie Kamzík Rajecké Teplice stará o rekreačnú lokalitu Pohoda?

„Pohodu sme po dlhých rokoch zanedbania obnovili v roku 2020 a odvtedy sa o ňu pravidelne staráme a každý rok snažíme niečím zlepšiť."

Aké činnosti v rámci údržby vykonávate?

„V rámci údržby chodíme Pohodu pravidelne kosiť, čistiť, chystať drevo pre návštevníkov, odnášať odpadky a preventívne kontrolovať."

Odkiaľ získavate finančné prostriedky na pokrytie nákladov súvisiacich s opravami/rekonštrukciami?

„Významnou mierou nás podporuje mesto Rajecké Teplice, ktoré nám poskytuje dotáciu z rozpočtu mesta. Ďalej sú to naše klubové financie, prípadne menšie sponzorské dary."

Aké projekty ste už od začiatku tohto roka na Pohode stihli dokončiť a aké vás ešte čakajú?

„Tento rok sme na Pohode osadili nové schodisko, aby bol prístup bezpečnejší a pohodlnejší. Obnovili sme náter drevených lavíc a stolov a v rámci jarnej údržby sme Pohodu vyčistili po zime. Plánujeme ešte vylepšiť prístup pre návštevníkov na bicykloch, keďže popri Pohode prechádza pomerne frekventovaná cyklotrasa."

Môže sa verejnosť zapojiť do pomoci skrášliť toto miesto?

„Stačí, keď každý návštevník odnesie po sebe odpadky a zanechá Pohodu takú, aby bola pripravená pre ďalších návštevníkov," dodal pre našu redakciu Michal Hucík.


Súvisiaci článok
Od detských snov k majstrovským dielam: Ako susedove vtáčiky inšpirovali rezbárskeho umelca Stanislava Chodelku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť