Štvrtok 16. 05. 2024 13:36:09 | Meniny má Svetozár

100 stavieb Žilinského kraja: Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie v žilinskom lesoparku

Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie, architektonický skvost a duchovné útočisko, sa nachádza medzi žilinskými mestskými časťami Vlčince a Solinky. Kaplnka, navrhnutá v roku 1928 Františkom Eduardom Bednárikom, je dnes srdcom Lesoparku Chrasť, poskytujúc miesto pre relaxáciu a duchovnú obnovu.

Juliana Krčulová|31. marec 2024|20:00:17

Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Artikulárny kostol v Istebnom
Čítajte viac >

Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie sa tyčí na pomedzí žilinských mestských častí Vlčince a Solinky blízko UNIZA na Veľkom dieli. Tento sakrálny objekt bol vybudovaný na mestskom lesnom pozemku, pričom v súčasnosti je kaplnka súčasťou Lesoparku Chrasť, ktorý slúži ako oddychová zóna. Poskytuje priestor pre šport, relaxáciu a tiež ponúka príležitosti pre duchovnú obnovu.

Historici Jozef Moravčík a Peter Štanský pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žilina priblížili, že kaplnku projektoval v roku 1928 vtedy mladý architekt Ing. František Eduard Bednárik, pôvodom z Moravy. „Potom, ako prišiel do Žiliny v roku 1925, projektoval i staval vlastnou stavebnou firmou mnohé významné stavby, niektoré spolu so švagrom arch. Čapkom. Medzi ne patria i budovy stanice, elektrární a mnohé ďalšie. Bol súdnym znalcom a majiteľom kameňolomu Dubná skala pri Vrútkach i riaditeľom Varínskeho asfaltového ťažiarstva, čo bol lom pri železničnej stanici Strečno, kde sa ťažil dolomitový štrk s prímesou asfaltu,“ upresnili Moravčík a Štanský.

JF.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

JF2.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

Žilinčania mali podľa ich slov už v 18. storočí v priestore Lesoparku Chrasť kaplnku, ktorú vybudovali s finančnou pomocou žilinského mešťana Makkera a je možné ju vidieť aj na mape Žiliny z roku 1747. Viedla tadiaľto aj pútna cesta do Višňového, ktoré je známym pútnickým miestom katolíkov už vyše 300 rokov.

„Preto požadovali veriaci rímskokatolíckej cirkvi obnovu kaplnky, ktorá by slúžila pri výletoch z mesta do vtedy panenského lesného prostredia na rozjímanie i modlitbu. V roku 1928 po zbierke milodarov medzi veriacimi požiadal vtedajší farár Tomáš Ružička arch. Františka Bednárika o projekt jednoduchej kaplnky, ktorý projektant vyhotovil 1. júla 1928. Projekt kaplnky rátal s prístupom k nej so 4 schodíkmi. Vlastná kaplnka má vstupnú nezastavanú časť a vnútornú časť uzavretú dverami. Mramorovú sochu Sedembolestnej Panny Márie darovala vdova pani Chládecká,“ doplnili historici pre TIK mesta Žilina.

JF 3.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

JF 4.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

Kaplnka, ktorá bola kedysi miestom príležitostných modlitieb návštevníkov lesoparku, sa využívala aj na sobáše. Najmä po vojne sa stala obľúbeným miestom pre uzavretie manželstva mnohými mladými párikmi. Tí však často nemali finančné prostriedky na nákup tradičných bielych svadobných šiat, a preto im bola poskytnutá možnosť zosobášiť sa aj mimo mesta. Historici sú toho názoru, že po roku 1949 kaplnka pustla a nebola využívaná až do zmeny spoločenských pomerov po roku 1990. V roku 1991 bola kaplnka rekonštruovaná na popud vtedajšej farnosti Žilina.

JF 5.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

Svoju novú éru začala 15. septembra 1991, kedy sa tu konala prvá svätá omša, ktorú celebroval správca žilinskej farnosti a dištriktuálny dekan P. Jordán Jozef Noga, OP, a svojou prítomnosťou ju obohatila aj železničiarska dychovka. Dnes je kaplnka súčasťou farnosti Vlčince.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Rodný dom Jozefa Kronera v Staškove
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť