Sobota 27. 04. 2024 08:35:58 | Meniny má Jaroslav

Nadchádzajúce zmeny na trhu nehnuteľností: Trendy a očakávania

Na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami sa v poslednom čase začínajú objavovať signály, ktoré naznačujú možné zmeny v prostredí kúpy a predaja nehnuteľností. Tieto zmeny, vrátane podpory hypotekárneho financovania zo strany štátu a zníženia úrokových sadzieb bánk poskytujúcich úvery, môžu mať významný vplyv na trh nehnuteľností a súvisiace obchodné procesy.

Inzercia |28. marec 2024|16:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
„Stav na silný tím“ – pozýva Ryba Žilina v súťaži
Čítajte viac >

Štát pripravil opatrenia zamerané na kompenzáciu zvýšených úrokových sadzieb.

Kým pomoc za rok 2023 bude realizovaná formou daňového bonusu a má ju na starosti Ministerstvo financií SR, od 1. januára 2024 zastrešuje pomoc Ministerstvo práce, prostredníctvom príspevku na zvýšenú splátku úveru na bývanie. Príspevok je určený klientom bánk, ktorým v roku 2023 skokovo narástli úroky, a tak aj splátka. Štát klientovi preplatí 75 % z nárastu splátky, a to až do výšky 150 eur mesačne. Žiadateľ však musí spĺňať príslušné kritéria.

Zároveň, zníženie úrokových sadzieb bánk, ktoré poskytujú hypotekárne úvery, prispieva k atraktivite tejto formy financovania, čo môže podnietiť ďalší rast dopytu po nehnuteľnostiach.

Dôsledkom týchto zmien môže byť stabilizácia alebo dokonca mierny nárast cien nehnuteľností. Súčasný pokles cien nehnuteľností by tak mohol byť zmiernený a môžeme očakávať, že sa nákupy so zhodnotením stanú častejšími. Tento trend by mohol viesť k vyššej likvidite na trhu nehnuteľností a menej dramatickým fluktuáciám v cenách.

85.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Dôležitým predpokladom pre úspešný predaj alebo prenájom nehnuteľnosti je dobrá príprava. Vzhľadom na možný nárast dopytu po nehnuteľnostiach je ešte dôležitejšie, aby nehnuteľnosť bola dobre pripravená na predaj alebo prenájom. To znamená, že majitelia nehnuteľností by mali venovať pozornosť ich stavu, prezentácii a cenovej stratégii. Nemenej dôležitá je formálna stránka, kde je dôležité obrátiť sa na profesionálov.

Okrem toho, prichádzajúce zmeny v stavebnom zákone môžu mať tiež významný vplyv na trh nehnuteľností. V apríli tohto roka nadobudne účinnosť reforma stavebníctva. Nové zákony o územnom plánovaní a výstavbe nahradia stavebný zákon, platný od roku 1976. Tvorcovia zákona sľubujú odstránenie väčšiny doterajších problémov. Má byť moderný, funkčný a v konečnom dôsledku pomôcť nielen obyčajným ľuďom, ale aj stavebníkom a developerom.

Medzi najdôležitejšie zmeny patrí elektronizácia schvaľovacieho procesu a postupná digitalizácia konaní v spojení s integráciou konaní. Zjednodušenie a zrýchlenie procesu, zníženie počtu úkonov, presun stavebných úradov a kompetencií, riešenie čiernych stavieb. Lehotu potrebnú na získanie stavebného povolenia pre rodinné domy a malé bytové domy bude možné skrátiť na 40 pracovných dní. Zavedie sa jedno konanie o stavebnom zámere, čím sa obmedzí možnosť podávania opakovaných pripomienok.

Zmeny v legislatíve môžu ovplyvniť rôzne aspekty nehnuteľností, ako je napríklad urbanistické plánovanie a stavebné povolenia. Je preto dôležité sledovať tieto zmeny a prispôsobiť sa im v prípade potreby. Celkovo sa zdá, že slovenský trh nehnuteľností čelí zmenám, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na stabilitu a dynamiku trhu. Podpora hypotekárneho financovania a zníženie úrokových sadzieb spolu so správnou prípravou nehnuteľností a príchodom nových legislatívnych opatrení naznačujú zmenu trendov a očakávania na trhu nehnuteľností.

Článok vznikol v spolupráci s Realitnou kanceláriou DOM.


Súvisiaci článok
Značka Heat Decor: Priekopníci v inovatívnom a ekologickom vykurovaní
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť