Sobota 27. 04. 2024 07:21:49 | Meniny má Jaroslav

Vo Vychylovke nakrúcali nový slovenský film. Poznáme názov a aj dátum kinopremiéry

Žilinský kraj skrýva mnoho krás. Ponúka unikátnu prírodu, jedinečné pamiatky, výnimočné zákutia a nie iba to! Svoje o tom vedia aj filmári a režiséri, pretože pre nový pripravovaný film si vybrali Múzeum kysuckej dediny - Vychylovku. Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny, našej redakcii priblížila viac v rozhovore.

Radka Kostánová|20. marec 2024|19:15:11

Zdroj: Facebook/Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Súvisiaci článok
Rozprávka Tri zlaté dukáty bude mať premiéru na Štedrý deň. Nakrúcala sa aj na Oravskom hrade
Čítajte viac >

Počas uplynulých dvoch týždňov sa v Múzeu kysuckej dediny - Vychylovke točil nový rodinno-dobrodružný film, založený na skutočných udalostiach. Informovali o tom zástupcovia Kysuckého múzea na sociálnej sieti.

Nový slovenský film Tichá pošta

Vo Vychylovke sa točil nový slovenský film Tichá pošta. Režisér filmu Ján Sebechlebský sa pre Kysucké múzeum vyjadril, že film Tichá pošta je príbehom o veľkom hrdinstve malých hrdinov, ktorí sa na sklonku 2. svetovej vojny rozhodnú zachrániť francúzskeho pilota.

Diváci sa vo filme môžu tešiť na skvelé herecké obsadenie. V Tichej pošte uvidia napríklad: Elišku Dytrychovú, Mateja Hádka, Judit Bárdos Pecháček, Karla Dobrého, Daniela Fischera a Romana Poláčika. Vo filme si zahrali aj pracovníci múzea a ovečky.

Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny, našej redakcii priblížila, ako prebiehalo natáčanie filmu a rôzne zaujímavé detaily.

Ako sa na natáčanie filmu pripravovalo Kysucké múzeum? Bolo potrebné ošetrenie exponátov?

„Pri predbežných obhliadkach, kedy si filmári vyberali lokality, kde by sa mohol natáčať film, si z expozícií Kysuckého múzea zvolili Múzeum kysuckej dediny. Práve tu ich zaujala usadlosť Do Romana, usadlosť Do Hruškuliaka, Kríž nad políčkami, ale aj Mlyn a píla z Klubiny. Samozrejme, aj objekty sa museli pripraviť tak, aby v nich mohlo prebiehať nakrúcanie. Zbierkové predmety sa poodvážali do depozitárov, priestory sa poupratovali a pripravili na nadchádzajúce natáčanie. Čo sa týka zvláštnych príprav a ošetrovania, to prebehlo najmä v Mlyne a píle z Klubiny, kde sa musel kompletne pripraviť gáter tak, aby mohol byť počas nakrúcania funkčný. Nakoľko bol naposledy takto spojazdnený pred viac ako 20 rokmi, počas natáčania filmu Želary, zamestnanci múzea museli byť veľmi dôslední."

418985410_939503961513675_2930054501321515061_n.jpg Zdroj: Facebook/Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Používali herci pri natáčaní skutočné predmety z Kysuckého múzea alebo ich repliky?

„Počas natáčania filmu mal štáb a herci k dispozícií objekty v skanzene, ale všetky rekvizity, ktoré diváci vo filme uvidia, boli iba filmovými rekvizitami."

Bolo počas natáčania Kysucké múzeum zatvorené alebo sa mohla prísť pozrieť aj verejnosť?

„Film sa natáčal v jednej z expozícií Kysuckého múzea, a to v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Skanzen býva otvorený iba počas letnej sezóny od mája do októbra, ostatné mesiace býva teda pre verejnosť zatvorený. Tak tomu bolo aj počas natáčania Tichej pošty."

420214349_939503818180356_1958768132758766207_n.jpg Zdroj: Facebook/Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Očakávate, že sa vďaka filmu zvýši návštevnosť skanzenu budúci rok?

„Múzeum kysuckej dediny je obľúbenou lokalitou pre filmárov a točilo sa v ňom už viacero filmov napríklad Jaškov sen, Živá voda, Lietajúci Cyprián, Želary, Čertí brko, Zakliata jaskyňa, Čas nádejí a iné... Niektorí návštevníci rozpoznávajú z filmov objekty v skanzene, iní zasa nie, preto ich aj počas prehliadok ako zaujímavosť lektori zvyknú upozorniť na to, čo sa kde točilo. Či sa nám návštevnosť vďaka Tichej pošte zvýši, povedať ešte nevieme, ale boli by sme radi, keby to tak bolo," uviedla pre našu redakciu Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny.

417533837_939503751513696_6868173766440593465_n.jpg Zdroj: Facebook/Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Zástupcovia Kysuckého múzea na Facebooku dodali, že posledná klapka filmu padla v piatok 15. marca a diváci si tak budú môcť Tichú poštu pozrieť v kinách vo februári 2025. Teda v roku, kedy sa bude pripomínať osemdesiate výročie od konca 2. svetovej vojny.


Súvisiaci článok
Na Oravskom hrade sa nakrúcala ďalšia rozprávka. Premiéru bude mať na Vianoce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť