Pondelok 29. 04. 2024 13:12:14 | Meniny má Lea

Radka v meste: Manželka Sofia bola podľa všetkého Tolstého najväčším nešťastím (RECENZIA)

Vedeli ste, že muselo prejsť skoro sto rokov od smrti Sofie Tolstej, aby ju súčasný literárny, no aj divadelný, svet spoznal nielen ako manželku či vernú slúžku literárneho génia, ale aj ako spisovateľku? Ponorte sa s nami do krásy inscenácie Kreutzerova sonáta/Čia vina?

Radka Kostánová|17. marec 2024|15:06:12

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Radka v meste: Divadelná komédia Neznášam ťa! vám ukáže, že láska si vždy nájde cestu (RECENZIA)
Čítajte viac >

Predstavenie Mestského divadla Žilina Kreutzerova sonáta/Čia vina? nie je klasickým spracovaním novely Tolstého, ako by ste čakali. Ponúka ďalšiu rovinu obohatenú o paralely s osobným životom manželov Tolstých.

Kreutzerova sonáta, ktorú Tolstý napísal, je o živote muža, ktorého narastajúca žiarlivosť privedie k zločinu. Tiež býva označovaná ako sexuálna novela o mučivej žiarlivosti, o vzťahu medzi čistotou a silnou fyzickou vášňou. Protagonista, statkár Pozdnyšev, s ktorým sa divák stretáva v predstavení, je ovládaný strachom zo ženinej nevery a ponáhľa sa domov. Tam, bohužiaľ, nájde svoju manželku v prítomnosti husľového virtuóza. A zaujímavý príbeh plný hádok, sklamania, osočovania, ale aj humoru, sa môže začať.

431972476_2156417421382646_4740922676146874102_n.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Inscenácia v divadle sa začína príchodom troch hercov na javisko, ktorí sú generačne rozdelení, ale v skutočnosti predstavujú jednu a tú istú osobu. Tento štýl inscenácie dáva divákovi množstvo humoru založeného najmä na mužsko-ženských vzťahoch. Ide o spomínanú postavu statkára.

Traja muži prichádzajú vyrozprávať detaily brutálneho činu vraždy manželky Tolstého, ale rovnako sa vďaka spomienkam na minulosť diváci stávajú svedkami detektívnej analýzy tragickej lásky. Pomedzi to sa návštevník divadla môže dozvedieť detaily zo života Sofie, ktorá si píše svoj denník. Prostredníctvom svojich zápiskov sa snaží odkrývať trpkosť života so slávnym spisovateľom.

DSC_0826-scaled.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Kto na predstavenie príde, ten sa rozhodne nudiť nebude. V inscenácii je mnoho situácií, kedy divák zažije trpké, no humorné chvíle. Ako sa postupne dozvedáme, hoci bola Sofia Tolstého veľkou láskou, v manželstve sa často hádali. Niektorí dokonca tvrdia, že Sofia bola Tolstého najväčším nešťastím, pretože ho milovala svojou vlastníckou malomeštiackou láskou. Zástupcovia Mestského divadla Žilina však uvádzajú, že je tu aj druhý pohľad, a to o nepotlačiteľnom intelektuálnom egoizme, ktorým ju panovačný manžel celý život týral.

Trojicu tvorcov, Danielu Brezániovú, Pavla Viechu a Mateja Feldbauera, ktorí sa rozhodli túto divadelnú hru priviesť k životu, zaujali denníky manželov Tolstých, ako aj najnovšie anglické preklady noviel Sofie Tolstej, ktoré sú cenným literárnym náprotivkom ku Kreutzerovej sonáte. Všetko v predstavení do seba zapadá, a keď si divák myslí, že už je v obraze, príde neuveriteľný zvrat, ktorý odporúčame zažiť na vlastnej koži. Na scénu prídu noví herci, ktorí sa cez vlastný talent pokúsia divákovi priblížiť smrť Sofie Tolstej. Tento zážitok si rozhodne nenechajte ujsť.

DSC_0293-2-scaled.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Lístky na predstavenie Kreutzerova sonáta/Čia vina? si môžete kúpiť na TOMTO ODKAZE alebo v pokladni Mestského divadla Žilina.


Súvisiaci článok
Radka v meste: Po stopách samovraždy Dušana Makovického, osobného lekára Tolstého (RECENZIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť