Nedeľa 19. 05. 2024 13:46:34 | Meniny má Gertrúda

Kraj chce získať Karpatskú aj s pozemkom, ktorý mesto dalo za korunu. Cibulka a Bechný žiadajú garancie

Župa avizuje, že v Žiline sa rodí nová nádej pre šport a športové talenty. Na stole je totiž návrh dohody na výmenu pozemkov medzi Športcentrom Karpatská, ktorá vlastní rozostavaný skelet športovej haly a župou, ktorá vlastní pozemky a budovy v areáli SAD Žilina. Vlastníkom Športcentra, aj SAD je podnikateľ George Trabelssie. Ten však získal pozemok od mesta za korunu a poslanci Cibulka a Bechný nesúhlasia, aby teraz prešiel v rámci výmeny na župu. Podľa nich by sa mal vrátiť mestu, ktoré sa následne môže so ŽSK dohodnúť. FOTO: Facebook Karola Čepca

Michal Filek|18. február 2022|13:06:53

Hokejová akadémia za 5 miliónov

Kraj chce športoviská dostavať, umiestniť tam hokejovú akadémiu. Okrem ľadovej plochy sú tam v pláne aj ihriská na futsal, hokejbal, florbal a ostatné halové športy.

„Nočná mora Žilinčanov, ktorá hyzdí nielen mesto Žilina, ale celý kraj, môže byť čoskoro minulosťou. Žilinská župa iniciovala rokovania s vlastníkom skeletu na Karpatskej ulici, ktoré môžu priniesť významnú dohodu. Výsledkom by bola moderná hokejová hala, ktorú vybuduje župa v celkovej investícií viac ako 5 miliónov eur,“ informuje hovorkyňa župy Martina Remencová.

Návrh dohody je, podľa županky Eriky Jurinovej, na stole. Musí ju však najskôr schváliť krajské zastupiteľstvo a splnené musia byť aj ďalšie podmienky.

„Ide o prijatie uznesenia mestským zastupiteľstvom v Žiline, ktorým sa schváli dohoda o ukončení dotačnej zmluvy s aktuálnym vlastníkom areálu, zároveň súhlasné stanovisko mesta s prevodom pozemku za 0,03 eura do vlastníctva župy. Uznesenie by malo tak urobiť hrubú čiaru za spornými bodmi súvisiacimi s výstavbou predmetného športového areálu. Pre župu je urovnanie vzájomných vzťahov a minimalizovanie rizika do budúcnosti v súvislosti so spochybňovaním prevodov či prípadných sporov veľmi dôležité. Na župu musia byť postúpené práva stavebníka, či výhradná licencia k projektovej dokumentácií, zápis rozostavanej stavby do katastra nehnuteľností a kladný výsledok uisťovacích a komplexných audítorských činností (auditu), ktoré preukážu, že v spoločnosti vlastniacej rozostavaný skelet nie sú také záväzky a veritelia, ktorí by akýmkoľvek spôsobom mohli spochybniť samotný prevod nehnuteľností vo vlastníctve predmetnej obchodnej spoločnosti,“ uvádza župa.

Podieľať by sa na tom malo aj mesto

Župa je vraj potom pripravená rokovať aj s mestom Žilina o spolupráci, aby mohli byť realizované aj ďalšie časti areálu.

„Župa zároveň vníma pozitívne aj odstránenie historickej krivdy, ktorá súvisí s vlastníctvom pozemku. Výstavbu športového areálu na Karpatskej iniciovalo pred mnohými rokmi mesto Žilina, ktoré vložilo do projektu pozemok a má so Športparkom uzatvorenú Zmluvu o poskytnutí finančnej dotácie na výstavbu a prevádzku predmetného areálu. Práce však prerušili pre spory o financovanie a na mieste straší Žilinčanov už jednu dekádu železný skelet. Poslanci mesta už deklarovali myšlienke prevodu a výstavby haly podporu,“ napísala Remencová.

Dvaja chcú pozemok späť na mesto

Práve dohoda s mestom a jej schválenie v zastupiteľstve, však nemusí prejsť úplne hladko. Už minimálne dvaja poslanci, Peter Cibulka a Ľubomír Bechný, avizovali, že nesúhlasia, aby súčasťou dohody bolo to, že pozemok automaticky prejde na kraj.

„Som veľmi rád, že po mojom jedenapolročnom úsilí a dokonca podaní trestného oznámenia je jasné, že lukratívny pozemok má patriť mestu, keďže bol z neho vyvedený za 1 Sk za účelom, ktorý podnikateľ George Trabelssie nesplnil, a tak ho musí vrátiť. Pozemok sa má teraz previesť už nie teda za 2 000 000 eur ako ho mestu naposledy ponúkol Trabelssie vo veľkej výmene majetkov, ale za 1 Sk tak, ako som to od začiatku tvrdil. Je však nesmierne dôležité, aby sa tento krok neznegoval zlým uznesením župy a mestského zastupiteľstva. To uznesenie nesmie urobiť z mesta a jeho občanov štatistov, ktorí len schvália, že pozemok má prejsť od Trabelssieho na župu za účelom vybudovania športoviska. Musí prejsť na mesto a potom na župu tak, aby mesto uzatváralo zmluvu so župou, nie Trabelssie. Pozemok musí byť medzi mestom a župou zmluvne chránený, až kým to župa naozaj nepostaví a nebude reálne slúžiť Žilinčanom. Len tak ochránime majetok občanov a poistíme sa pre prípad, že projekt župa nezrealizuje,“ napísal pre SP 21 svoje stanovisko Cibulka.

Bechný: Musím hájiť záujmy občanov mesta

Podobný názor vyjadril aj Ľubomír Bechný. Ten sa domnieva, že po zrušení dotačnej zmluvy medzi mestom Žilina a spoločnosťou Športpark, s.r.o, je potrebné vrátiť pozemok mestu Žilina, a to potom následne môže uzavrieť dohodu so Žilinským samosprávnym krajom o poskytnutí pozemku a jeho podmienkach.

„Keďže som aj mestským poslancom, musím hájiť záujmy mesta a jeho občanov. Pozemok má podľa môjho názoru hodnotu cca 3 000 000 eur a potrebujem mať v zmluve garanciu, že ŽSK pozemok vráti mestu Žilina v prípade, že sa mu do nejakého času nepodarí halu dostavať. Mesto Žilina už má veľmi málo plôch vhodných na výstavbu a ja nemôžem len tak ľahkovážne podpísať bianko šek bez ďalšej garancie,“ uviedol pre SP 21.

Mesto nereaguje, športovci hovoria o zbytočnom politikárčení

Snažili sme sa získať aj stanovisko Mesta Žilina. Hovorca Vadimír Miškovčík nám však ani takmer 24 hodín po termíne, neodpovedal. Ak stanovisko pošle dodatočne, budeme vás o tom informovať. O dohode budú krajskí poslanci rokovať už na najbližšom zastupiteľstve v pondelok 28. februára 2022.

Karol Čepec z centra voľného času Žirafa si však myslí, že takýmto spôsobom sa môže celý proces opäť oddialiť a skomplikovať, keďže podobné tvrdenia môžu zainteresované strany a poslancov, ktorí budú o dohode rokovať, zneistiť. Považuje to za zbytočné politikárčenie.


Súvisiaci článok
Župa plánuje hokejovú akadémiu. Županka preferuje štadión v Trabelssieho Športparku na Karpatskej
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť