Piatok 26. 07. 2024 23:53:11 | Meniny má Anna, Hana, Anita

V Bytči si pripomínajú narodenie lekára Jána Červeňanského: Zakladateľa modernej slovenskej ortopédie

Práve v pondelok 29. januára si v meste Bytča mnohí pripomínajú narodenie profesora Jána Červeňanského, lekára a zakladateľa modernej slovenskej ortopédie.

Radka Kostánová|29. január 2024|13:00:40

Zdroj: Facebook/Mesto Bytča a fmed.uniba.sk

Súvisiaci článok
Kam na Valentína v Žilinskom kraji? Nenechajte si ujsť zamilovanú divadelnú hru v Bytči
Čítajte viac >

Profesor Ján Červeňanský sa narodil v roku 1905 vo Veľkej Bytči. Zástupcovia mesta na sociálnej sieti priblížili jeho život a informovali, že Červeňanský študoval na lekárskej fakulte UK v Bratislave, kde aj pôsobil a zomrel.

Zároveň bol čestným predsedom československej spoločnosti pre ortopédiu, chirurgiu a traumatológiu, zakladateľom a prvým predsedom slovenskej odbočky ortopedickej spoločnosti, člen Československej chirurgickej spoločnosti. Dodali, že bol tiež členom mnohých medzinárodných lekárskych spoločností.

Prispel aj k chirurgickej liečbe

Profestor Ján Červeňanský významne prispel k chirurgickej liečbe chorôb chrbtice a nádorov pohybovej sústavy. Mnohí nevedia, no Červeňanský sa zaoberal aj chirurgiou reumatických chorôb. „Za zásluhy pre československú medicínu a rozvoj ortopédie na Slovensku bol veľakrát ocenený a vyznamenaný. V roku 1965 mu bolo udelené čestné občianstvo mesta Bytča,“ uviedli zástupcovia mesta Bytča.

Na jeho počesť sa koná tiež podujatie

Na počesť rodáka z Veľkej Bytče, Jána Červeňanského, sa každý rok uskutočňuje počas posledného januárového týždňa národný kongres pod názvom „Červeňanského dni“, ktorý organizuje Slovenská ortopedická a traumatologická spoločnosť. V tomto roku to bude už 43. ročník.


Súvisiaci článok
Mesto Bytča v roku 2023 najviac investovalo do školských zariadení
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť