Štvrtok 19. 09. 2024 14:59:56 | Meniny má Konštantín

Cigaretový dym a ohorky budú v Liptovskom Mikuláši minulosťou. Fajčiari musia nájsť iné miesta

Mesto Liptovský Mikuláš sa rozhodlo, že sprísni svoju politiku voči fajčiarom. Najnovší zákaz svedčí o tom, že fajčenie už nebudú môcť praktizovať na verejných priestranstvách ako parky či námestia. Tu to však celé nekončí, pretože vedenie mesta spísalo o novinkách rozsiahly status.

Michal Szentivanyi|17. január 2024|14:45:32

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Mesto Liptovský Mikuláš požiadalo o dotáciu na rozšírenie materskej školy v Okoličnom
Čítajte viac >

Mesto tak na sociálnej sieti píše o rozsiahlom zákaze, ktorý sa bude uplatňovať na všetkých prítomných v meste. „V Liptovskom Mikuláši a jeho mestských častiach máme 11 parkov, niektoré z nich sa stali obľúbenou lokalitou pre fajčiarov. Cigaretový dym však často sprevádza aj neporiadok, po zemi sa povaľujú ohorky aj krabičky z tabakových výrobkov," posťažovalo sa mesto.

Rozhodli sa zakročiť

Najväčší problém so znečisťovaním býva podľa mesta v Rohonciho záhrade. Tá sa nachádza v centre mesta, no často sa predmetný problém objaví aj v Parku Márie Rázusovej Martákovej. „Radnica sa rozhodla zakročiť a prostredníctvom mestského zastupiteľstva nastavila pravidlá v mestských zelených zónach aj na námestiach tak, aby naplno slúžili na svoj účel všetkým návštevníkom," pokračuje vedenie mesta.

„Zákon samospráve umožňuje cez všeobecne záväzné nariadenie stanoviť zákaz fajčenia na verejných priestranstvách cez mestské nariadenie, takže po schválení poslancami tento zákaz zavádzame vo všetkých mestských parkoch a na cintorínoch. Fajčenie je zakázané aj na námestiach, kde sa zhromažďuje viac ľudí a konajú sa tu podujatia, ktorých návštevníkmi sú často rodiny s deťmi," povedal k problematike vedúci odboru dopravy, životného prostredia a výstavby mesta Gabriel Lengyel.

Výnimky a kontrola dodržiavania nariadenia

Na návštevníkov terás reštauračných a pohostinských zariadení sa počas prevádzkových hodín tento zákaz nevzťahuje. Zákon okrem toho stanovuje zákaz fajčiť na detských ihriskách či na zastávkach a staniciach verejnej dopravy. Dodržiavanie nariadenia aj zákona kontroluje aj mestská polícia, v roku 2023 udelila sankcie 18 fajčiarom za odhodenie cigaretového ohorku na zem.


Súvisiaci článok
Liptovský Mikuláš zveľaďuje kultúrno-prírodnú oddychovú zónu Háj
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť