Sobota 14. 09. 2024 08:22:21 | Meniny má Ľudomil

Novoročné oslavy v Nízkych Tatrách bude kontrolovať stráž prírody s políciou

Oslavy príchodu nového roka bude vo vybraných lokalitách na území Nízkych Tatier kontrolovať stráž prírody s políciou. Rozhodnutie padlo po skúsenostiach s využívaním pyrotechniky z minulých rokov. Zamerajú sa napríklad na Demänovskú Dolinu či Donovaly. Na sociálnej sieti o tom informovala Správa Národného parku Nízke Tatry.

TASR|21. december 2023|17:30:05

Zdroj: Facebook/Národný park Nízke Tatry

Súvisiaci článok
Vianočný výstup na Straník sa uskutoční aj tento rok. Pre každého malého turistu je pripravená aj sladká odmena
Čítajte viac >

„Nadmerný hluk spôsobený výbuchom zábavnej pyrotechniky pôsobí ohlušujúco a v horskom teréne s hlbokými dolinami vytvára echo efekt. Zažívaný stres voľne žijúcich zvierat sa tak znásobuje a zvieratá takéto situácie pudovo riešia útekom v snahe skryť sa do bezpečia. V tme tak môžu narážať do konárov, stromov alebo môžu spadnúť zo skál,“ priblížili ochranári s tým, že mnohé prípady sa končia zraneniami s fatálnymi následkami.

Ohňostroje znečisťujú ovzdušie zmesou tuhých častíc a toxických chemikálií. Okrem oxidov síry a dusíka sa do životného prostredia dostávajú chemické prvky a ťažké kovy, ktoré nepodliehajú rozkladu a kontaminujú pôdu a vodné zdroje. Rovnako sa ukladajú v živých organizmoch a škodia zdraviu. Správa Národného parku Nízke Tatry preto apeluje na verejnosť, aby nepoužívali pyrotechniku ako formu zábavy počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov a silvestrovskej noci. Namiesto ohňostrojov odporúča použiť jemnejšie alternatívy, napríklad prskavky, sviečky či hologramy.

Ochranári zároveň upozornili, že za odpálenie ohňostroja na území národného parku a jeho ochranného pásma môže byť udelená bloková pokuta do výšky 300 eur, v priestupkovom konaní až do 3 300 eur. V prípade právnickej osoby ide o sumu nad 9 900 eur.


Súvisiaci článok
Vianoce môžu znepríjemniť viaceré nástrahy. Žilinská nemocnica radí, ako byť cez sviatky opatrní
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť