Sobota 11. 05. 2024 19:49:10 | Meniny má Blažena

V slovenských pohoriach platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

V slovenských pohoriach platí vo štvrtok zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. FOTO: Stredisko lavínovej prevencie

TASR|10. február 2022|08:45:43

Za posledné tri dni pretrvávajúceho sneženia napadlo od 20 do 50 centimetrov nového snehu. Najviac ho pribudlo v Západných Tatrách a Malej Fatre. "Toto výrazné sneženie spojené s vetrom vytváralo snehové dosky a vankúše. Uvoľnenie takýchto útvarov je možné už pri malom dodatočnom zaťažení a ich stabilita sa veľmi ťažko posudzuje. Šírenie napätia môže spôsobiť veľmi dlhý odtrh, a tak hrozia stredné a veľké lavíny," upozornil Krajčí s tým, že počas dňa sa vplyvom oteplenia a slnka môžu objaviť aj spontánne lavíny, hlavne na slnečných svahoch.

Na horách pokračuje striedanie frontálnych systémov spojené so silným vetrom. Vývoj počasia spôsobil, že sneh je v pohoriach rozmiestnený nerovnomerne. "Náveterné strany štítov, sediel a rebier sú takmer bez snehu alebo vyfúkané na tvrdú ľadovú vrstvu. Na záveterných stranách je sneh uložený v tvrdých doskách a vankúšoch, ktoré môžu dosahovať hrúbku až 150 centimetrov," vysvetlil Krajčí.


Súvisiaci článok
Drevenice v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke ohrozuje sneh na strechách
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť