Sobota 07. 09. 2024 20:37:44 | Meniny má Marianna

V Novej Bystrici opravili cestu druhej triedy za 2,3 milióna eur

Rekonštrukcia 1,5-kilometrového úseku cesty II/520 v Novej Bystrici v okrese Čadca si vyžiadala investíciu 2,3 milióna eur.

TASR|29. november 2023|14:20:23

Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
Na križovatke v Čadci sa vysypal náklad dreva. Cesta je plne prejazdná (AKTUALIZOVANÉ)
Čítajte viac >

Žilinský samosprávny kraj ju financoval z Integrovaného regionálneho operačného programu s päťpercentnou spoluúčasťou. Na brífingu po slávnostnom otvorení cesty to uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Rekonštrukcia zahŕňala výstavbu siedmich železobetónových oporných múrov v dĺžke 510 metrov a zrekonštruovalo sa aj 990 metrov cesty medzi opornými múrmi. „Stavebné úpravy realizovala firma Swietelsky-Slovakia počas ôsmich mesiacov. Lehotu výstavby zhotoviteľ dodržal aj napriek nepriaznivým geologickým pomerom a náročnosti úseku cesty,“ uviedla riaditeľka odboru dopravy Úradu Žilinského samosprávneho kraja Gabriela Tisoňová.

Doplnila, že rekonštrukcia konštrukčných vrstiev vozovky sa robila recykláciou za studena s hydraulickým spojivom na báze cementu. „Výsledkom opätovného zabudovania viac ako 60 percent pôvodných materiálov je zlepšenie podkladových vrstiev vozovky. Následne sa položila obrusná vrstva na plochu celého úseku v dĺžke 11 320 metrov štvorcových,“ dodala.

Počas rekonštrukčných prác sa vybudovalo aj päť rúrových priepustov a zhruba 510 metrov odvodnenia komunikácie prostredníctvom odvodňovacích žľabov. „Vozovka bola pred rekonštrukciou poškodená pozdĺžnymi, priečnymi a sieťovými trhlinami, so zníženou únosnosťou a tvorili sa na nej zdrže dažďovej vody. Rekonštrukciou sme zabezpečili plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky,“ podotkla Tisoňová.

nb 2.jpg Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

nb3.jpg Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

nb4.jpg Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

nb5.jpg Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj


Súvisiaci článok
Čadca sa zaradila medzi najlepšie slovenské mestá v oblasti odpadového hospodárstva
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť