Štvrtok 17. 10. 2024 15:20:49 | Meniny má Hedviga

Výdavky v akvaparku v Dolnom Kubíne chcú znížiť pomocou fotovoltiky

Energetickú náročnosť mestského akvaparku v Dolnom Kubíne by chceli znížiť výstavbou fotovoltickej elektrárne. Vyrásť by mala na streche zariadenia. Na sociálnej sieti o tom informoval dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.

TASR|9. november 2023|12:00:08

Zdroj: Facebook/AquaRelax Dolný Kubín

Súvisiaci článok
Aj počas novembra si môžete v Dolnom Kubíne zakorčuľovať zadarmo. Budú na to vyhradené tri dni
Čítajte viac >

„Momentálne pracujeme aj na príprave projektov na obnovu viacerých častí akvaparku. Hotové máme aj projekty na prvú etapu zníženia energetickej náročnosti. Pokúsime sa na ne získať financie z fondov, aby sme ušetrili peniaze Dolnokubínčanov," priblížil Prílepok.

Primátor zhodnotil, že rozhodnutie z dávnej minulosti prestavať starú plaváreň na akvapark bez termálnej vody sa v súčasnosti javí ako nie veľmi dobré. Vysoké ceny energií spolu s takmer 400 000 eur ročnou splátkou úverov podľa neho mestu zhoršujú hospodárenie. Sú aj príčinou vyššej ceny vstupného a nízkych zliav pre Dolnokubínčanov.

Stav v akvaparku sa podľa Prílepka snažia zlepšiť pripravovanými projektmi, ale aj postupným splácaním úverov. Dodal, že situácia by sa mohla výrazne zlepšiť o približne dva a pol roka, kedy dosplácajú najvýznamnejšiu časť úverov. Mesačné splátky klesnú zo súčasných približne 33 000 eur na asi 5 000 eur. „Mesto bude môcť následne investovať do ďalších opatrení, ale aj prispievať na samotnú prevádzku. Tak, ako je to v ostatných mestských zariadeniach, napríklad v zimnom a letnom štadióne či v mestskom kultúrnom stredisku," uviedol primátor.


Súvisiaci článok
Po dvoch mesiacoch ukončili rekonštrukciu strechy mestskej plavárne v Liptovskom Mikuláši
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť