Sobota 07. 09. 2024 22:56:56 | Meniny má Marianna

Žilinský kraj má talentovaných umelcov. Drotár Juraj Šerík získal významné ocenenia

V malej obci pri Žiline, v Dlhom Poli, žije výnimočná osobnosť. Umelecký drotár Juraj Šerík je známy nie len vo svojej rodnej obci. Vďaka tomu, že je taký nadaný a pracovitý, ho poznajú doma aj za hranicami. Tento rok bol za svoju dlhoročnú snahu o uchovávanie kultúrneho dedičstva dvakrát ocenený.

Radka Kostánová|26. september 2023|10:51:54

Zdroj: Obecdlhepole.sk

Súvisiaci článok
V Žilinskom kraji sú talentovaní učitelia. Tí z Trstenej dosiahli mimoriadne úspechy
Čítajte viac >

Umeleckého drotára Juraja Šeríka možno poznáte. Ak nie, spoznáte ho zaručene po tomto článku. Je vyučený strojár, ale viac ho lákalo ľudové remeslo, ktoré v sebe zachováva tradície a kultúrne dedičstvo. Vzťah k drotárstvu získal, podľa obce Dlhé Pole, od svojho starého otca Jakuba Šeríka, ktorý bol zaťom svetovo známeho drotára Jozefa Holánika-Bakeľa.

LHc8P8yXGXfgRi9iCnFhBB.jpg

„V marci získal najvyššie krajské ocenenie – Cena Žilinského samosprávneho kraja za rok 2022. Žilinská župa každoročne oceňuje osobnosti, ktoré významným spôsobom pomohli pri rozvoji alebo reprezentácii kraja na Slovensku či vo svete. Slávnostné oceňovanie sa konalo 25. marca v Národnom dome v Martine. Juraj Šerík získal ocenenie za dlhoročný výnimočný prínos v oblasti kultúry a zachovávania kultúrneho dedičstva, prevzal si ho z rúk predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej,“ informujú zástupcovia obce Dlhé Pole na webovej stránke.

To však nie je všetko! Ešte v júli tohto roka sa stal remeselným kráľom na Medzinárodnom festivale Európske ľudové remeslo v Kežmarku. Verili by ste tomu, že tento rok sa konal už 31. ročník festivalu a bol venovaný regiónu Kysuce? Je to tak. Návštevníkom sa v dňoch od piatku 7. až do nedele 9. júla 2023 predstavilo viac ako 150 remeselníkov a 1000 účinkujúcich. V závere festivalu bol Juraj Šerík vyhlásený za nového kráľa remesla a primátor Kežmarku Ján Ferenčák mu na celý jeden rok odovzdal kráľovskú korunu, žezlo a plášť.

Gratulujeme a dúfame, že pán Juraj bude vo svojej práci pokračovať ďalej.

i2g2yBtX8stT4mHbXrHy7Z.jpg

gsSC3mzeuY7tomfwHf8KWi.jpg


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Koncert bude mať Dalibor Janda aj Fragile
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť