Štvrtok 19. 09. 2024 14:15:06 | Meniny má Konštantín

Lekári v martinskej nemocnici operovali pacienta, ktorému z nosa vytekal mozgo-miechový mok

Raritná operácia sa podarila špecialistom z martinskej nemocnice. FOTO: JLF UK/prof. Branislav Kolarovszki vľavo.

Tlačová správa|31. august 2023|10:21:20


Súvisiaci článok
Lekári v Univerzitnej nemocnici v Martine urobili unikátnu biopsiu obličky
Čítajte viac >

Špecialisti z Kliniky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku Univerzitnej nemocnice Martin a Jeseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského zrealizovali výnimočný endoskopický zákrok. Spoločne s lekármi Neurochirurgickej kliniky operovali pacienta, ktorému z nosa vytekal mozgovomiechový mok.

Iba 44-ročný pacient bol odoslaný ambulantným otorinolaryngológom na špecializované pracovisko Univerzitnej nemocnice v Martine, pretože mu z nosa vytekala číra tekutina. Po rade diagnostických vyšetrení sa potvrdilo, že pacient má tzv. meningoencefalokélu v prínosovej dutine klinovej kosti vľavo a v nosovej dutine vľavo.

„Cez spontánne vzniknutý defekt v kosti sa časť mozgového tkaniva a jeho obalov pretlačila do klinovej prínosovej dutiny a nosa, odkiaľ začal vytekať mozgovomiechový mok,“ opísal situáciu primár martinskej otorinolaryngologickej kliniky Pavel Hanzel. Vzhľadom na vysoké riziko prechodu infekcie z nosa na mozog, bolo potrebné poškodenie kosti operačne uzavrieť a tým zabezpečiť, aby bola lebečná dutina oddelená od nosa.

Išlo o multidisciplinárny výkon. V úvode štvorhodinovej operácie najprv neurochirurg prof. Branislav Kolarovszki zaviedol cez driekovú časť chrbtice do miechového kanála katéter, ktorý odvádzal mozgovomiechový mok za účelom aktívneho znižovania jeho tlaku.

„Potom sme mohli cez nos endoskopicky odstrániť pretlačené mozgové tkanivo aj s obalmi. Nasledovala rekonštrukcia defektu v stene dutiny klinovej kosti pomocou štepu, ktorý sme odobrali z obalu stehenného svalu chorého. Nakoniec sme poškodenú klinovú kosť uzavreli štyrmi vrstvami, ktoré sme zlepili tkanivovým lepidlom“ popísal priebeh operácie primár Pavel Hanzel.

Vzhľadom na lokalizáciu meningoencefalokély bol zvolený endoskopický prístup cez nos. Išlo o raritný prípad, s akým sa martinskí špecialisti doposiaľ nestretli. Skutočnosť, že sa nemusela otvárať lebečná dutina a chirurgický výkon sa robil endoskopicky, významným spôsobom znížila riziko a možné komplikácie.

Pacienta čaká približne dvojmesačná rekonvalescencia. Počas tejto doby bude musieť eliminovať všetky činnosti, pri ktorých dochádza k zvýšeniu vnútrolebečného tlaku, aby sa „zalepený“ defekt v kosti klinovej dutiny opäť neotvoril. Potom už bude môcť viesť opäť normálny život.

Multiodborový operačný tím tvorili MUDr. Pavel Hanzel, PhD., prof. MUDr. Branislav Kolarovszki, PhD., MBA, MUDr. Gabriela Mičurová, MUDr. Miroslava Lučanská, PhD.


Súvisiaci článok
Areál Univerzitnej nemocnice Martin bol pravidelne nepriechodný. Nemocnica pristúpila k novej parkovacej politike
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť