Štvrtok 19. 09. 2024 16:38:24 | Meniny má Konštantín

Nemocnica v Ružomberku získala špičkové priestory. Na oddelení obracajú život pacientov naruby

V hlavnom areáli Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku otvorili moderné priestory pre Ústav bioptickej diagnostiky. Ako priblížil primár ústavu Adrian Kališ, kým predtým fungovali len v provizórnych priestoroch, tie nové patria medzi špičku v česko-slovenskom priestore. FOTO: FACEBOOK Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - fakultná nemocnica

TASR|30. august 2023|16:45:49

V ústave skúmajú vzorky na základe odberu od pacientov. Na základe ich vyšetrenia sa následne rozhoduje o ďalšom postupe liečby.

„Robíme diagnostiku pre živých ľudí. Niekedy sú naše rozhodnutia veľmi ťažké. Ľuďom často zmeníme život o 180 stupňov. Do nemocnice prídu ako relatívne zdraví a odídu napríklad s diagnózou nádorového ochorenia. Naše nové pracovisko sa radí medzi špičku nielen v rámci Slovenska a budeme sa snažiť z týchto priestorov urobiť čo najviac pre pacientov,“ povedal Kališ.

Dodal, že v novom začnú fungovať od 18. septembra. Poznamenal, že predchádzajúce priestory boli 20 rokov provizóriom, nevyhovovali veľkosťou ani svetlom. „Je to pre nás obrovský skok vpred,“ vysvetlil primár.

Novinky vo vojenskej nemocnici považuje minister obrany Martin Sklenár za absolútny prínos pre pacienta. Vyzdvihol, že nemocnica robí dobré meno na Slovensku aj v zahraničí a poskytuje špičkovú starostlivosť v mnohých oblastiach. „Budeme v tom chcieť pokračovať a snažiť sa, aby si udržala toto popredné miesto,“ deklaroval.

Financie nemocnica získala na základe transferu z rezortu obrany. Podľa riaditeľa ÚVN Roberta Rusnáka bola rekonštrukcia nevyhnutná najmä z hľadiska napredovania ústavu. Podotkol, že už bolo potrebné revitalizovať priestorové i technické vybavenie.

„Rekonštrukcia prostredia stála približne 800 000 eur, investícia do prístrojového vybavenia bola na úrovni 550 000 eur,“ vyčíslil Rusnák.


Súvisiaci článok
Doktorka Anna Štalmachová pôsobila v ružomberskej nemocnici viac ako päťdesiat rokov. Kariéru ukončila odchodom do dôchodku
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Chátrajúci malý areál nemocnice v Ružomberku obnovia za 11 miliónov eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť