Štvrtok 16. 05. 2024 16:15:36 | Meniny má Svetozár

Víťazstvo v súťaži o Najkrajší list 2023 putuje na Liptov

Víťazom národného kola súťaže o Najkrajší list 2023, ktorá je súčasťou iniciatívy Svetovej poštovej únie, sa stal 12-ročný Martin Polakovský z Liptovského Mikuláša. Téma 52. ročníka medzinárodnej súťaže v písaní listov bola: „Predstav si, že si superhrdina a tvojou úlohou je urobiť všetky cesty bezpečnejšími pre deti“ s dodatkom „Napíš niekomu list, v ktorom vysvetlíš, aké superschopnosti by si potreboval na dosiahnutie tohto cieľa". Foto: Koláž SP21 / Freepik.com a Slovenská pošta, a.s.

Juliana Krčulová|13. jún 2023|14:40:03


Súvisiaci článok
Zmerajte si sily v ručnom kosení na XV. ročníku koseckej súťaže „Na kysuckých lúkach“
Čítajte viac >

Súťaž o Najkrajší list, ktorá je súčasťou iniciatívy Svetovej poštovej únie, podporuje deti vo vyjadrení ich myšlienok, rozvíja ich kreativitu, napomáha zlepšovať čitateľskú gramotnosť a jazykové schopnosti. Súťaž je podľa hovorkyne Slovenskej pošty, Ivety Dorčákovej, určená pre deti od 9 do 15 rokov.

„Víťazný Najkrajší list musel mať všetky znaky tradičného listu a rozsah maximálne 800 slov. List musel obsahovať všetky formálne znaky, teda dátum, oslovenie, záverečný pozdrav a podpis. Čo je dôležité, list musel byť písaný rukou,“ upresnila Dorčáková.

Tohtoročná téma nadväzuje na napĺňanie cieľov druhej akčnej dekády Organizácie spojených národov pre zvyšovanie bezpečnosti cestnej premávky.

Martin Polakovský adresoval svoj list mamám a otcom všetkých detí a apeloval na nich, aby sa na cestách správali bezpečne, zodpovedne a ohľaduplne.

„Opisuje, že nehody sa stávajú aj napriek tomu, že mnohé autá už majú inteligentné systémy bezpečnosti. Zamýšľa sa napríklad aj nad tým, že v bohatších krajinách sa vodiči viac spoliehajú na to, že technika nahradí bezpečnosť a zodpovednosť. A naopak, v chudobných krajinách je bezpečnosť závislá od kvality ciest a bezpečnostných ochranných prostriedkov, napr. autosedačiek, bezpečnostných pásov či prilieb na motorky a bicykle. Víťaz súťaže získal diplom, tablet a predĺžený víkendový pobyt v rekreačnom zariadení v Belušských Slatinách, ktoré mu osobne odovzdali generálna riaditeľka sekcie elektronických komunikácií a poštových služieb Ministerstva dopravy SR Zuzana Šturdíková a generálny riaditeľ a zároveň podpredseda predstavenstva Slovenskej pošty Ľubomír Mindek,“ informovala hovorkyňa Slovenskej pošty, Iveta Dorčáková.

347265074_802210344485671_6154293986954197900_n.png

Národné kolo súťaže usporiadala Slovenská pošta v spolupráci s Ministerstvom dopravy SR a jej oddelením bezpečnosti cestnej premávky.

„Do súťaže prišlo celkovo 274 listov. O víťazoch súťaže rozhodla komisia zložená zo zástupcov Slovenskej pošty a Ministerstva dopravy SR. Víťaz Martin Polakovský získal vecné ceny a jeho víťazný najkrajší list bol preložený do angličtiny a postúpil do medzinárodného kola súťaže. Na druhom mieste sa umiestnil Samuel Čorba, ktorý získal tablet a poukážky na nákup kníh, a na treťom mieste Daniela Chlebovcová, ktorá získala poukážky na nákup kníh v hodnote 70 eur. V medzinárodnej súťaži budú tri najkrajšie listy ocenené zlatou, striebornou a bronzovou medailou Svetovej poštovej únie,“ ozrejmila Dorčáková.

Víťazi súťaže Najkrajší list 2023:

  • Prvé miesto - Martin Polakovský, 12 rokov, Liptovský Mikuláš
  • Druhé miesto - Samuel Čorba, 14 rokov, Košice
  • Tretie miesto - Daniela Chlebovcová, 13 rokov, Šuňava

Súvisiaci článok
Podchod pod Rondlom sa dočká rekonštrukcie. Žilinská radnica finalizuje projektovú dokumentáciu (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť