Sobota 20. 04. 2024 01:06:58 | Meniny má Marcel

Statici odporučili na frekventovanom moste medzi Príbovcami a Benicami očistenie a ošetrenie ložísk. Žilinská župa následne vykoná opätovnú obhliadku (FOTOGALÉRIA)

V minulom článku sme vás informovali, že našu redakciu so svojím podnetom ohľadom aktuálneho stavu mosta číslo MO 519 – 019 medzi obcami Príbovce a Benice v okrese Martin oslovil čitateľ Peter. Ten sa obáva, že poškodenie základov, mostných ložísk pod ľavými nosníkmi, ako aj korodovanie kovových dielov už za tie roky spôsobilo stratu jeho homogenity a pevnosti. Redakcia SP21 preto oslovila Žilinský samosprávny kraj, ako správcu danej komunikácie, s otázkou, či plánuje most v budúcnosti rekonštruovať. Hovorkyňa ŽSK nás informovala, že v najbližšom období vykonajú mimoriadnu prehliadku, zameranú hlavne na osadenie nosnej konštrukcie na ložiskách. Statici odporučili očistenie a ošetrenie ložísk a následne opätovnú obhliadku mosta. Foto: Čitateľ SP 21 Peter

Juliana Krčulová|7. jún 2023|08:00:24


Súvisiaci článok
Most medzi Príbovcami a Benicami je podľa Petra vo veľmi zlom stave. Žilinská župa vykoná mimoriadnu prehliadku (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Našu redakciu so svojím podnetom ohľadom aktuálneho stavu mosta medzi obcami Príbovce a Benice v okrese Martin oslovil v apríli čitateľ Peter. Vo svojom podnete uviedol, že pri prechádzke pozdĺž brehov rieky Turiec si všimol poškodenie základov a mostných ložísk pod ľavými nosníkmi v smere z Príboviec do Beníc na ceste, respektíve moste číslo I/519 cez rieku Turiec.

„Je treba povedať, že most bol čiastočne opravovaný pred viacerými rokmi. Z obhliadky vzniklo pár fotozáberov. Aby bolo poškodenie zrejmé, sú i detailné zábery s podporným približným zameraním deštrukcie betónu pod ložiskami. Predovšetkým pod ložiskom bližšie k Beniciam. Uvedené ložisko je aj silno skorodované, je zrejmá i deformácia rebier ložiska - oceľ stráca pevnosť,“ priblížil vo svojom podnete Peter, ktorý sa obáva, že ak nastane havarijný stav mosta, už bude neskoro:

Collage_Maker_26_Apr_2023_09_09_AM_5702_86c82aef0e.jpg

„Z uvedených fotozáberov je zrejmá hrozba deštrukcie ložísk pod ľavými nosníkmi - v smere Príbovce - Benice. Z fotodokumentácie vyplýva aj poškodenie piloty v strede rieky - opláštenie je skorodované a zničené a prebieha deštrukcia betónu. Značnú škodu na ložiskách a aj iných konštrukciách mosta spôsobuje zatekanie a následné vymrznutie betónu, korodovanie kovových dielov, čo spôsobilo stratu jeho homogenity a pevnosti.“

Collage_Maker_26_Apr_2023_09_11_AM_8201_f9e1d01bff.jpg

Naša redakcia preto v apríli oslovila Žilinský samosprávny kraj, ako správcu danej komunikácie, s otázkou, či plánuje most v budúcnosti rekonštruovať:

„Podľa popisu lokalizácie sa pravdepodobne jedná o mostný objekt MO 519 – 019 „ Most cez rieku Turiec pred obcou Príbovce“ s dĺžkou nosnej konštrukcie 33,8m. Ako správca komunikácie pravidelne evidujeme stav predmetného mostného objektu. Po poslednej obhliadke vykazovala nosná konštrukcia, mostný zvršok, ako aj spodná stavba bežné opotrebovanie aj vzhľadom na vek mostného objektu,“ uviedla v apríli pre našu redakciu hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja, Eva Lacová a ďalej pokračovala:

„Evidujeme jednotlivé poruchy v rámci hlavných a bežných prehliadok na moste a na základe toho vyhodnocujeme ich závažnosť. V najbližšom období vykonáme na predmetnom mostnom objekte mimoriadnu prehliadku zameranú hlavne na osadenie nosnej konštrukcie na ložiskách a na základe prehliadky určíme nasledovný postup pri vykonaní bežnej alebo stavebnej údržby,“ dodala.

Collage_Maker_26_Apr_2023_09_14_AM_2345_a7d49ced80.jpg

Od nášho minulého článku uplynul už viac ako mesiac, preto sme sa hovorkyne ŽSK opýtali na výsledky avizovanej mimoriadnej prehliadky.

„Správa ciest ŽSK vykonala prehliadku mostného objektu, ktorý overoval jeho stavebno-technický stav. Stav ložísk bol odkonzultovaný s viacerými statikmi, tí odporučili očistenie a ošetrenie ložísk a následne opätovnú obhliadku, na základe ktorej sa určí ďalší postup (spracovanie projektu). Čistenie samotných ložísk a spodnej stavby vykoná SC ŽSK v rámci bežnej údržby. Až po zrealizovaní týchto prác bude zrejmé v akom rozsahu sa pristúpi k rekonštrukcii,“ uviedla pre SP21 hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja, Eva Lacová.


Súvisiaci článok
Cintorínu v Ružomberku sa ráno a večer radšej vyhnite. Plienia ho štyri medvede
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť