Štvrtok 02. 05. 2024 06:33:26 | Meniny má Žigmund

Župa hľadá lekárov špecialistov. Ich dlhodobý nedostatok je veľkým problémom

Vedenie Žilinského samosprávneho kraja sa stretlo s poslancami ŽSK za Kysucké Nové Mesto, aj s jeho primátorom. Nedostatok lekárov špecialistov je podľa nich alarmujúci, a to vo všetkých okresoch kraja. FOTO: ŽSK

D U|20. január 2022|10:44:15

Situácia je zlá aj napriek snahe. Počet odchádzajúcich lekárov, najmä v seniorskom veku, stále prevyšuje ochotu nových nastúpiť do regiónov.

„Boli sme prvý kraj, ktorý sa aktívne témou chýbajúcich lekárov začal vysporadúvať hneď po nástupe na úrad formou stabilizačného finančného mechanizmu pre zdravotníkov i medikov. Aktívne angažujeme medikov na rôznych podujatiach, seminároch, veľtrhoch, máme aktívnu náborovú politiku pre zdravotníkov v zahraničí. Spolupracujeme so vzdelávacími klinikami a hľadáme spôsoby ambulovania aspoň na deň dva v týždni na sanovanie času, pokiaľ sa lekári dovzdelajú (atestujú),“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová.

Kompetencia, ktorou by župa dokázala zaviazať lekárov na ambulovanie tam, kde ich potrebuje, neexistuje. Pritiahnuť záujem lekárov sa snažia aj rekonštrukciami zdravotníckych zariadení. Žiadaný efekt sa ale stále nedostavil.

„Potrebujeme zmenu celého systému i zmenu regionálnej pôsobnosti verejnej minimálnej siete, ale najmä také podmienky pre lekárov, ktoré dokážu konkurovať okolitým štátom. Pokiaľ sa to nezmení, budeme stále čeliť nedostatku zdravotníkov,“ dodáva Jurinová.

Pokiaľ vás odmieta vyšetriť špecialista, kontaktujte svoju zdravotnú poisťovňu. Tá má povinnosť žiadaného špecialistu vám zabezpečiť.


Súvisiaci článok
Na kávičke s osobnosťou Žilinského kraja: Erika Jurinová o voľbách, splnených, aj nesplnených cieľoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť