Utorok 23. 04. 2024 17:27:33 | Meniny má Vojtech

Na Liptove otvorili letnú sezónu, predstavili nového audiosprievodcu Vlkolíncom

Letnú turistickú sezónu na Liptove otvorili v stredu vo Vlkolínci pri Ružomberku. Udialo sa tak pri príležitosti 30. výročia zápisu podhorskej osady do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Predstavili aj nového audiosprievodcu lokalitou. FOTO: TASR

TASR|24. máj 2023|19:05:04

Zápis Vlkolínca do UNESCO podľa primátora Ružomberka Ľubomíra Kubáňa potvrdzuje výnimočnosť lokality a jej kultúrno-historickú, prírodnú a architektonickú hodnotu. „Budeme ju aj naďalej chrániť, aby sa zachovala aj pre budúce generácie. Novinkou tohto leta je náš textový a audiosprievodca, vďaka ktorému si návštevníci sami spravia prehliadku a objavia mnohé zaujímavosti o Vlkolínci. Medzi inými aj to, že názov obce pochádza skutočne od slova vlk, keďže ich tu bývalo v minulosti veľa, prečo sú domy farebné a aj to, ako je možné, že sa zachovala obec v takomto stave až doteraz," uviedol.

20230524_Liptov_Vlkolinec_letna_sezona_2961201.jpg

Počas prehliadky osady zahrali na fujare, otvorili galériu s bývalou jednotriedkou, svoju prácu predviedla drotárka aj rezbár. Návštevníci ochutnali lokálne jedlá vrátane vlkolínskej kapustnice a zemiakovej haruľe s ovčou bryndzou. „Presne tak, ako tomu bude, keď Vlkolínec navštívia počas leta," dodala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov. Uplynulú zimnú sezónu zhodnotila ako veľmi dobrú. „Veríme, že leto prinesie domácich aj zahraničných návštevníkov a konečne sa podarí dosiahnuť čísla návštevnosti spred troch rokov," povedala.

Na Liptove v súvislosti s otvorením letnej sezóny pripravili na nadchádzajúci víkend (26. až 28. mája) špeciálnu akciu. Ide najmä o zľavy na zapožičanie elektrických bicyklov, výhody v gastro prevádzkach aj pri ubytovaní.


Súvisiaci článok
Skvelý tip na jarný výlet – Mikovčákova rozhľadňa na Kysuciach
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť