Nedeľa 05. 05. 2024 09:55:56 | Meniny má Lesia, Lesana

Je tu čas májovej bryndze. Zdravú potravinu vyrábajú aj v Dolnom Hričove

Televízia TA3 priniesla v nedeľu v hlavných správach reportáž o výrobe májovej bryndze na poľnohospodárskom družstve v Dolnom Hričove. A najmä o jej prospešnosti pre ľudský organizmus. FOTO: TASR

Michal Filek|18. máj 2023|10:47:25

TA3 uvádza, že na salaši v Dolnom Hričove chovajú 200 oviec, ktoré dvakrát denne vyháňajú na pašu. Ovečky tu denne nadoja 200 litrov mlieka. Z neho sa vyrába ovčí syr, ktorý zreje asi 10 dní, kým je pripravený na zomletie ako základ bryndze.

Marián Chamaj, majiteľ družstva, pre TA3 hovorí, že práca bryndziarov je v tomto období veľmi náročná. Vstávajú vraj ráno už o štvrtej a s prácou končia o deviatej večer.

Redaktorka Anna Mazreku pripomína, že pravá ovčia bryndza, ktorá sa vyrába z čerstvého mlieka, má pre tráviaci a imunitný systém ľudí blahodarný účinok. Navyše je účinnou prevenciou pri alergiách.

Najzdravšia a najkvalitnejšia je bryndza májová. Okrem nej sa celý rok dá kúpiť bryndza z pasterizovaného mlieka s podielom kravského mliek. Tá však obsahuje oveľa menší podiel živín. Uzavrela svoju reportáž Mazreku.


Súvisiaci článok
V Kysuckom Novom Meste dotrhal lev svojho ošetrovateľa. Zraneniam podľahol
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť