TA3 uvádza, že na salaši v Dolnom Hričove chovajú 200 oviec, ktoré dvakrát denne vyháňajú na pašu. Ovečky tu denne nadoja 200 litrov mlieka. Z neho sa vyrába ovčí syr, ktorý zreje asi 10 dní, kým je pripravený na zomletie ako základ bryndze.
Marián Chamaj, majiteľ družstva, pre TA3 hovorí, že práca bryndziarov je v tomto období veľmi náročná. Vstávajú vraj ráno už o štvrtej a s prácou končia o deviatej večer.
Redaktorka Anna Mazreku pripomína, že pravá ovčia bryndza, ktorá sa vyrába z čerstvého mlieka, má pre tráviaci a imunitný systém ľudí blahodarný účinok. Navyše je účinnou prevenciou pri alergiách.
Najzdravšia a najkvalitnejšia je bryndza májová. Okrem nej sa celý rok dá kúpiť bryndza z pasterizovaného mlieka s podielom kravského mliek. Tá však obsahuje oveľa menší podiel živín. Uzavrela svoju reportáž Mazreku.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť