Štvrtok 18. 04. 2024 21:11:06 | Meniny má Valér

Cyklomagistrála Terchovská dolina sa bude zelenať

Nadácia Kia Slovakia vysadila 150 stromov na pozemkoch obcí Teplička nad Váhom a Nededza, na ktorých je vybudovaná časť cyklomagistrály Terchovská dolina. Vzniklo tak viac ako kilometer dlhé zmiešané listnaté stromoradie, ktoré zatraktívni okolité prostredie. TEXT A FOTO: Nadácia KIA

Tlačová správa|25. november 2022|14:15:02


Súvisiaci článok
Prvé detské bezbariérové ihrisko v Žiline je otvorené! (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Nadácia vysadila stromoradie na základe dohody s obcami Teplička nad Váhom a Nededza. Pôvodný zámer vysadiť stromovú aleju popri cyklotrase musel byť zmenený z dôvodu prítomnosti telekomunikačných sietí na pozemkoch. Pre výsadbu boli zvolené rýchlorastúce okrasné listnaté stromy – javor mliečny (Royal Red), javor mliečny (Drummondii) a pagaštan konský (European Horse-Chestnut). Pravidelné usporiadanie stromov zvýrazní kontrast červenej, bielej a zelenej farby listov, ktoré vytvoria vizuálne zaujímavý a funkčný prvok v krajinnom prostredí. Vybrané dreviny sú odolné voči extrémnym podmienkam a škodcom, pričom v dospelosti by mali dosiahnuť až 20 metrov.

„V nadácii dlhodobo vytvárame príležitosti pre komunitné organizovanie sa s cieľom ochrany a tvorby životného prostredia. K jeho zlepšeniu sme však chceli prispieť aj realizáciou vlastného projektu, pričom v zelených aktivitách plánujeme pokračovať“ povedal správca Nadácie Kia Slovakia Tomáš Kováč.

DSC_5047-518x270.jpg

"V Tepličke nad Váhom sa opäť podarila dobrá vec. Vďaka spolupráci s Nadáciou Kia Slovakia a obcou Nededza sa popri časti cyklomagistrály Terchovská dolina podarilo vysadiť 150 stromov. Prínos projektu nie je len estetický, ale aj funkčný. Stromoradie bude slúžiť ako dôležitý prvok krajinotvorby pre väčšiu rozmanitosť krajiny a v neskoršom veku drevín ako vetrolam. Taktiež napomôže svojou prirodzenou vodozádržnou vlastnosťou formou absorpcie, či zamedzovaním nadmerného výparu vody. V neposlednom rade to bude prirodzená líniová čistička znečisteného vzduchu od súbežnej miestnej komunikácie, ktorá docieli lepšiu klímu všetkým užívateľom tejto cyklotrasy. Tešme sa spoločne z realizácie takýchto spoluprác a dúfajme, že podobné projekty budeme sledovať navôkol nás aj v budúcnosti“ uviedol starosta obce Teplička nad Váhom, Ing. Viliam Mrázik.

„Ďakujeme Nadácii Kia Slovakia za výsadbu zelene v obciach Nededza a Teplička nad Váhom. Spoločne sa nám podarilo zvýšiť nielen komfort návštevníkov cyklotrasy, ale tiež zlepšiť charakter krajiny okolo nás“, dodal starosta obce Nededza, PhDr. Peter Vajda.

Výsadba zmiešaného stromoradia prebehla v novembri, stromy budú v budúcnosti odovzdané obciam. Tie na seba prevezmú činnosti spojené so starostlivosťou a údržbou stromov a ich okolia.


Súvisiaci článok
Kolektívne vyjednávanie v KII je skončené, zamestnancom zvýšia platy
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Budova Hotelu Polom (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť