Utorok 26. 03. 2024 20:20:40 | Meniny má Emanuel

Polícia upozorňuje na zvýšené kontroly nákladných vozidiel

Polícia Slovenskej republiky na svojom Facebookovom profile upozorňuje, že sa zameriava na kontrolu nákladných vozidiel po celom území Slovenska. Kontrola prebieha v súvislosti s nelegálnou migráciou a s rastúcimi pokusmi o prevádzačstvo. FOTO: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Radka Kostánová|4. november 2022|17:30:06

Príslušníci Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície sa zaoberajú dvomi prípadmi, ktoré sa stali v týchto dňoch (2.11.2022).

Do príkladu dávajú dva prípady, ktoré sa stali na hranici Nitrianskeho a Trnavského kraja.

„V prvom prípade policajti z nitrianskeho obvodného oddelenia na rýchlostnej ceste R1 v smere z Nitry do Trnavy zadržali 74 nelegálnych migrantov. Policajti počas vykonávaných procesných úkonov zistili, že ide o Sýrčanov, ktorí utiekli z domovskej krajiny. Policajtom popísali aj trasu, ktorou sa za pomoci prevádzačov mali dostať do Nemecka alebo Holandska. Rôznym prevádzačom platili rôzne sumy, posledným, ktorí ich mali previezť z Macedónska do západnej Európy, zaplatili 2 000 eur. Problém nastal na našom území, kedy nákladné vozidlo, v ktorom boli schovaní, dostalo defekt. Vodič ich mal z nákladiaku pustiť s tým, aby sa schovali v lese a on sám z miesta utiekol. Policajti následne zistili aj to, že na nákladiaku boli falošné nemecké tabuľky s evidenčným číslom a bol označený ako „čerstvá zelenina“, teda rýchlo kaziaci sa tovar. Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii začal trestné stíhanie pre trestný čin prevádzačstvo. Za takýto čin hrozí po dokázaní viny trest odňatia slobody na sedem až 10 rokov. Cudzinci boli predvedení na oddelenie cudzineckej polície do Nitry, kde s nimi naďalej prebiehajú procesné úkony,“ informuje polícia.

„V druhom prípade nitrianski diaľniční policajti zastavovali na rýchlostnej ceste R1 dodávku, vodič ignoroval ich pokyny a snažil sa ujsť, odbočil však rovno pred oddelenie diaľničných policajtov Nitra - Selenec. Vodič sa dal ihneď na útek do blízkeho poľa, ale policajti ho v krátkej dobe chytili. V dodávke sa viezlo 26 migrantov (z nich jedno dieťa). Aj tento prípad si prevzali policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície. Zistili, že vodičom bol 27 ročný muž s pobytom v Nemecku. Vyšetrovateľ ho obvinil z prevádzačstva a navrhol väzobné stíhanie. Aj jemu hrozí po dokázaní viny trest odňatia slobody na sedem až 10 rokov,“ pokračuje status Polície Slovenskej republiky ďalej.

Kontrola nákladného priestoru

Príslušníci polície dávajú do pozornosti aj kontrolu nákladného priestoru. Vyzývajú vodičov nákladných vozidiel k tomu, aby si daný priestor vždy pred cestou skontrolovali. Pozor, nielen pred cestou, ale odporúča sa aj počas prestávok. V prípade podozrenia, že sa tam ukrývajú nelegálni migranti, ktorí tam nemajú čo robiť, majú všetci vodiči telefonovať na číslo 158.


Súvisiaci článok
Za volant si pod vplyvom alkoholu nesadajú iba muži. Vodičkám vyšla dychová skúška viac ako dve promile
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť