Streda 24. 04. 2024 14:25:23 | Meniny má Juraj

Zreštaurovanú fasádu Kostola obrátenia svätého Pavla opäť osvetlili

Zreštaurovanú fasádu Kostola obrátenia svätého Pavla na Mariánskom námestí v Žiline opäť osvetlili v piatok (23. 9.) o 21.21 h. Obnova osvetlenia kostola si vyžiadala investíciu približne 112.000 eur. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík. FOTO: Žilinský sirotár

TASR|24. september 2022|19:40:15


Súvisiaci článok
V piatok večer rozsvietia žilinský Sirotár
Čítajte viac >

Fasáda kostola bola podľa Vladimíra Majtana z Krajského pamiatkového úradu v Žiline dva roky zahalená lešením a jej osvetlenie považuje za zavŕšenie reštaurovania exteriéru bývalého jezuitského kláštora.

"Kostol bol osvetlený už od 90. rokov minulého storočia. Ale fasáda bola v havarijnom stave a rovnako jej osvetlenie bolo zastarané. Pri reštaurovaní fasády sa musela vymeniť celá kabeláž a elektronické zázemie pre svietenie. Dnes to zodpovedá štandardom osvetlenia architektúry v západnej Európe," podotkol.

Zreštaurovanú fasádu na barokovom kostole a priľahlom kláštore jezuitov odhalili v auguste. Vrátila sa do pôvodnej tmavosivej farby kombinovanej s bielou.

"Cítim radosť aj vďačnosť, pretože za obnovou osvetlenia stojí veľa ľudí, inštitúcií a túžba urobiť niečo dobré. Teším sa z toho, ako to vyzerá. Bol som prekvapený, pretože v projektoch na papieri to vyzerá inak ako v skutočnosti. Je to pekné," povedal koordinátor reštaurovania Tomáš Fusko.

Obnova osvetlenia je podľa Miškovčíka príkladom spolupráce mesta, Žilinskej univerzity v Žiline, Slovenskej provincie rádu menších bratov kapucínov, reštaurátorskej firmy Re-art a Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Celkový rozpočet reštaurovania predstavuje zhruba 1,35 milióna eur.

"Dotácia z Ministerstva kultúry SR predstavuje 65 percent a zvyšných 35 percent hradíme ako investori. Financie hľadáme ďalej cez sponzorov, darcov a verejné zbierky," dodal Fusko.


Súvisiaci článok
Včera to svietilo nielen na Dubni! (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť