Piatok 29. 03. 2024 08:01:00 | Meniny má Miroslav

Na seminári budú učiť techniky zdobenia ľudového odevu

Klub autentického folklóru Hojana zo Žiliny pozýva na praktický seminár spojený s tvorivou dielňou s názvom Vyšívanie a pletenie - techniky zdobenia ľudového odevu. Podujatie sa uskutoční v sobotu 13. augusta od 15. hodiny pri Drevenici Ondreja Gregora v Čičmanoch. FOTO: KKS

Michal Filek|8. august 2022|18:51:10

„Seminár bude zameraný na ukážku a výučbu rôznych druhov výšiviek využívaných v minulosti na zdobenie ľudového odevu (žilinské šitie, na počítanú niť, plnená výšivka, krížiková výšivka, ...) pod vedením lektoriek Daniela Ťapuchová a Mária Trnková,“ informuje Daniela Simanová z Krajského kultúrneho strediska v Žiline.

Pletenie na ihliciach záujemcov naučí Juraj Kudjak. Pletením si muži kedysi zhotovovali odevné súčasti ako zápästky, rukavice, ale aj obuv. „V súčasnosti je pletenie považované za ženskú prácu, v minulosti sa však práve tejto aktivite venovali muži, pretože na zhotovenie bola potrebná aj väčšia fyzická sila,“ dodala Simanová.

Vzdelávací seminár je bezplatný. Bližšie informácie a prihlášky na ahoj@hojana.sk.

Organizátorom podujatia je Klub autentického folklóru Hojana zo Žiliny a z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.


Súvisiaci článok
Winefest, Dračie dni, aj letné kino: Na aký kultúrny program sa môžete tešiť tento týždeň?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť