Piatok 27. 09. 2024 04:15:17 | Meniny má Cyprián

Dobrá správa: Celiatici sa od októbra dostanú k dietetickým potravinám jednoduchšie

Celiatici budú mať od októbra jednoduchší spôsob výberu dietetických potravín. Umožní to nové prerozdelenie bezgluténových potravín do dvoch podskupín "potraviny" a "suroviny".

TASR|26. september 2024|12:59:55

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Súvisiaci článok
Chudnutie s bezlepkovými potravinami: Je to ďalší mýtus alebo to funguje?
Čítajte viac >

Kým doteraz mal pacient mesačne nárok na desať kilogramov dietetických surovín a potravín, po novom mu zdravotná poisťovňa uhradí desať kilogramov dietetických surovín a zhruba 1,9 kilogramu potravín. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

„V novej kategorizácii dietetických potravín platnej od utorka 1. októbra sme prerozdelili tzv. množstvový limit L2 pre bezgluténové suroviny (múka, strúhanka, krupica) a limit L3 pre bezgluténové potraviny (chleby, cestoviny). Pacientovi v lekárni po novom postačia dva lekárske predpisy namiesto piatich, ktoré musel lekárnikovi predložiť doteraz, aby mu bol pokrytý sortiment uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia. Menší počet receptov uľahčí aj prácu poskytovateľom lekárskej a lekárenskej zdravotnej starostlivosti," vysvetlil rezort.

pexels-vuralyavas-936190.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Podotkol, že eviduje niekoľko pacientskych podnetov, ktoré upozorňovali na nedostatočnú kvalitu balených trvanlivých chlebov (napríklad pleseň). „Pre pacienta je najbezpečnejšie, ak si potraviny pripravuje z čerstvých surovín v domácom prostredí, čo je aj ekonomicky efektívnejšie," skonštatovalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.


Súvisiaci článok
V Martine môžete získať vedierko na kuchynský odpad zadarmo. Ak ho ešte nemáte, využite príležitosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť