Štvrtok 21. 03. 2024 04:49:20 | Meniny má Blahoslav

Pozor! Lavínová hrozba v Nízkych Tatrách a Fatrách dnes popoludní stúpne

Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v Západných a Vysokých Tatrách. V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre je v piatok dopoludnia vyhlásená malá lavínová hrozba, od poludňajších hodín však stúpne na miernu. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. ILUSTRAČNÉ FOTO: Stredisko lavínovej prevencie

TASR|18. marec 2022|08:26:50

"Silné jarné slnko začne počas dňa intenzívne zvlhčovať snehovú pokrývku, v dôsledku čoho oťažie. Najnebezpečnejšie sú preto strmé južne exponované svahy stredných polôh," priblížil Buliak.

V najvyšších polohách ešte sneh z posledného sneženia nie je dostatočne zviazaný so starou podkladovou tvrdou vrstvou. Tu sa podľa Buliaka nachádzajú nebezpečné lokálne nafúkané vankúše v strmých žľaboch. Zdôraznil, že uvoľnenie lavíny je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Upozornil, že sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov z mokrého snehu.

Počas piatka bude jasné až polooblačné počasie s teplotami v najvyšších polohách od mínus siedmich do mínus dvoch stupňov Celzia. Súvislá snehová pokrývka je v pohoriach od 800 metrov nad morom.


Súvisiaci článok
Viete, ako postupovať v prípade úrazu v autobuse?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť