Utorok 26. 03. 2024 23:31:08 | Meniny má Emanuel

Najviac zrážok sa dnes očakáva v Tatrách a Malej Fatre

V slovenských pohoriach je na stredu vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Horská záchranná služba (HZS) počas dňa očakáva prísun tlakovej níže, ktorá prinesie výrazné zrážky od severozápadu. Najviac zrážok predpokladajú v Západných Tatrách, Malej Fatre a Vysokých Tatrách. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie HZS. ILUSTRAČNÉ FOTO: Stredisko lavínovej prevencie

TASR|16. marec 2022|09:06:59

"Zmrznutá kôra starej snehovej pokrývky a nová vrstva čerstvého snehu nie sú dostatočne zviazané. Najnebezpečnejšie sú strmé východné a juhovýchodné svahy najvyšších polôh, kde je možné uvoľniť lavínu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení," priblížil Buliak s tým, že bezprostredne po snežení sa môžu uvoľniť aj malé spontánne lavíny.

Nové zrážky v stredu napadnú na tvrdú ľadovú vrstvu. Buliak vysvetlil, že v nízkych a stredných polohách prejde sneženie z dažďa, čo bude mať za následok lepšie previazanie medzi vrstvou podkladu a nového snehu. "V najvyšších polohách budú tieto väzby veľmi slabé. Na záveterných stranách hrebeňov a žľabov najvyšších polôh bude preto situácia najkritickejšia," skonštatoval.

Vo štvrtok (17. 3.) horskí záchranári očakávajú oťaženie snehu vplyvom slnka a zníženie jeho stability.


Súvisiaci článok
Už dnes o druhej popoludní privítajú Šošoni doma v pohári Trnavu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť