Piatok 27. 09. 2024 00:05:25 | Meniny má Cyprián

Chudnutie s bezlepkovými potravinami: Je to ďalší mýtus alebo to funguje?

Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, siahnu niekedy po bezlepkových potravinách. Často si totiž myslia, že bezlepková diéta je tou správnou stratégiou pri chudnutí. Teraz sa pozrieme na to, ako to naozaj je.

Radka Kostánová|24. august 2024|15:00:27

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Súvisiaci článok
Tajomstvo efektívneho chudnutia: Prečo je tento nápoj najlepší?
Čítajte viac >

Bezlepková diéta ako pomocník pri chudnutí

Portál zdravie.sk priblížil na svojom webe problematiku bezlepkovej diéty pri chudnutí. Najmä z toho dôvodu, že často môžete vidieť, ako si ľudia myslia, že bezlepková diéta je tou správnou na schudnutie.

Odborníci však priblížili, že ak má potravina štítok bez lepku, nemusí to prvotne znamenať, že ide nízkokalorickú náhradu alebo že je zdravšia, než jej klasická verzia.

Pomáha táto diéta pri chudnutí?

Keď ľudia často konzumujú lepok, veľa pečiva a chleba, cítia sa nafúknutí. Preto si myslia, že keď ho vyradia, ich problém s nafúknutým bruchom zmizne a schudnú.

pexels-eva-bronzini-6811159.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy, skonštatovala: „Pri vynechaní lepku títo ľudia často aj schudnú, čo môže čiastočne vysvetliť nadšenie pre bezlepkové diéty. Treba poznamenať, že lepok sa nachádza nielen v obilných potravinách, ale tiež sa používa ako stabilizátor a zahusťovadlo v mnohých spracovaných potravinách, ako sú šalátové dresingy, mrazené potraviny a spracované údeniny. Keď ľudia prejdú na bezlepkovú diétu, môže sa stať, že sa jednoducho cítia lepšie, či už neznášanlivosťou na lepok trpia, alebo nie,“ a zároveň dodala, že keď ľudia vyradia lepok, prestanú jesť aj fastfood. Nahradia ho ovocím a zeleninou, čo podporí trávenie a chudnú rýchlejšie.

Pravidlo chudnutia

Je vhodné však podotknúť, že to, ak sa vyhnete lepku a budete konzumovať bezlepkové potraviny, vám nemusí ušetriť žiadne kalórie. Oveľa viac je pri chudnutí dôležitejšie venovať pozornosť údajom o výživových hodnotách na obaloch potravín.

Pri chudnutí platí veľmi známe a všeobecné pravidlo, ktoré musí byť vždy dodržané. Je to jednoduché - ak chcete schudnúť, musíte byť v kalorickom deficite, inak sa vám schudnúť neporadí. To znamená, že váš výdaj musí byť väčší, než príjem. Či už jete bezlepkové alebo lepkové potraviny.


Súvisiaci článok
Zázvorový zázrak: Surový je lepší ako tabletky, no nie je vhodný pre citlivé žalúdky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť